Нургюл Салимова започна подготовката си за Турнира на претендентките за шахматната корона при жените, която ще се проведе през април в Торонто.

20-годишната Салимова ще мери сили със седем от най-добрите шахматистки в света за възможността да спори за световната титла през 2025 година.

"Турнирът на претендентките ще е най-голямото предизвикателство за мен, участват осем от най-добрите жени в целия свят. Подготовката върви тежко, моите противнички са на много високо ниво, всички са големи професионалисти. Не е лесно да си това ниво, работя всеки ден. Вече си имам екип, който съм сформирала.

От днес започва тренировъчният ми лагер, със съдействието на Фондация "Спорт в България", за което им благодаря. Има още два месеца до самия турнир, имам време, имам идеи какво искам точно да подобря в играта си. Мисля, че всичко върви по план, но ще видим резултата по време на самия турнир", заяви тя в интервю за БГНЕС.

Турнирът на претендентките ще се проведе в периода 2-25 април в Торонто, Канада.

"Аз съм най-младата и тази с най-нисък рейтинг. Това не ме притеснява, тъй като аз винаги съм си мислела, че да си фаворит е по-притеснително. Аз се класирах за този турнир от Световната купа в Баку, където също не бях от фаворитите, бях под номер 27-28 в стартовия лист от 100 човека, но стигнах финала. Не мисля, че рейтингът е водещото нещо. Разчитам на това, че съм по-млада от тях, тъй като това е плюс по време на изчисленията, за енергията и за амбицията като цяло.

Не знам кой е фаворит или кой какво ще направи, тъй като в шаха всичко е непредсказуемо, особено при жените, много други фактори влияят. Ще дам най-доброто от себе си и каквото стане".

"За мен винаги е най-важно да съм в добро настроение. Това наистина прави огромна разлика в моята игра и смятам, че ако се чувствам добре физически и психически и ако съм спокойна за другите неща - организационни и лични, мисля, че ще се представя добре. Не мога да кажа, че ще спечеля турнира, тъй като е много труден турнир с много силни съпернички, но за мен е важно да знам, че съм била в добра кондиция и че съм дала всичко от себе си.

Вярвам също така, че този турнир е част от процеса, моята главна цел е да стана гросмайстор за мъже, така че това е просто стъпка към тази цел", допълни Салимова.

"Тази година е Шахматната олимпиада в Будапеща, през септември, преди това тази година съм в Гран при сериите при жените, където също участват най-добрите жени в света, това също е ново за мен, за първи път ще участвам в тези серии. Разбира се, и много други турнири, които са всяка година, но най-важните са Олимпиадата и Гран при сериите", каза младата шахматистка относно предстоящите през тази година турнири.

На Европейското първенство за жени през ноември българките спечелиха историческа първа титла, а Салимова не загуби нито една партия и бе обявена за най-добра на своята дъска.

"Все още лидер на отбора е Антоанета Стефанова, разбира се. Тя е много опитна състезателка, световна шампионка. Нейното присъствие в отбора много помогна, въпреки че аз взех златен медал на моята дъска, но тя беше лидер на отбора, тя беше на първа дъска, където е много трудно да се играе при решаващи мачове, когато знаеш, че ти си капитан на отбора.

Много съм щастлива с моя резултат, защото имах един от най-високите пърформанси в турнира и златен медал, но вярвам, че когато двете сме в отбора се получават добри неща и се надявам, че ще бъде така и за Олимпиадата в Будапеща. Разбира се, и другите момичета, този път се получи всичко.

Подкрепяхме се, треньорът Петър Арнаудов много ни помагаше, надявам се, че ще запазим същите взаимоотношения за Олимпиадата в Будапеща".

Тя разкри, че любимият ѝ шахматист е бившият световен шампион Анатолий Карпов.

"Той е изключително добър позиционен играч, като цяло е добър играч, световен шампион. Много ми харесва стила му на игра, изучавала съм много негови партии, както и на другите световни шампиони. Може да приоритизираш някой шахматист или да ти харесва повече стила му поради различни причини, но трябва да се научаваш от всички, трябва да видиш всички топ партии, класически партии. Анализирала съм много такива партии и мисля, че той се откроява като един от любимите ми шахматисти", каза още Нургюл Салимова.

Салимова ще участва в Турнира на претендентите за световната титла

Салимова ще участва в Турнира на претендентите за световната титла

Ето подробности