Нургюл Салимова заяви при посрещането на националния отбор на България по шахмат за жени, че момичетата в тима са били спокойни и конценцентрирани и не са били натоварени с очаквания, което е било ключът към спечелването на европейската титла.

В понеделник в Будва България стана европейски отборен шампион при дамите, а със своите 6,5 точки Салимова постигна най-висок резултат от всички в тима.

Антоанета Стефанова: Дадохме всичко от себе си, постигнахме всичко без държавно финансиране

Антоанета Стефанова: Дадохме всичко от себе си, постигнахме всичко без държавно финансиране

"Успехът е много сладък"

"На Шахматната Олимпиада в Индия през миналата година играхме в същия отбор, но без Антоанета Стефанова. Тогата обаче се усети липсата ѝ, въпреки че завършихме на девето място. Затова съм много щастлива, че сега бяхме водени от нея. Тя е най-опитният състезател и за нас винаги е радост да се учим от нейния професионализъм. Радвам се, че ние с нашата работа и с нашия талант също допринесохме за този страхотен резултат", каза 20-годишната Салимова.

"Не знам дали е имало някакви очаквания към нас. Може би чак преди последните два кръга, когато поведохме в класирането. Но ние винаги даваме всичко от себе си и знаем, че сме силни и сме способни да постигнем всеки един резултат. Мисля, че бяхме концентриране върху това да играем възможно най-добре, а не сме се вълнували от очакванията на хората", добави тя.

"Този турнир беше подготовка за мен за Турнира на претендентите през април, но дотогава има много време, в което да играя и в други състезания. Европейското първенство обаче е много важен турнир и за мен бе много важно да се представя на ниво. Тази титла със сигурност ми дава повече увереност. Доволна съм от моя резултат и първото място на дъска, което ми дава мотивация да работя още повече", завърши Салимова, която през лятото игра финал и на Световната купа в Баку.

На ВИП-терминала на летище София състезателките от националния отбор бяха посрещнати лично от премиера на Република България акад. Николай Денков, както и от министъра на младежта и спорта Димитър Илиев.