Водещи шахматисти въстанаха срещу благоевградския майстор на ФИДЕ Борислав Иванов. 26-ма, сред които Кирил Георгиев и Иван Чепаринов, се подписаха под декларация, в която заявяват, че той ползва електронна помощ по време на своите партии.

В нея пишат, че няма да се състезават в никакви турнири с негово участие, ако не бъде осигурена специализирана техника, която да гарантира невъзможността за използване на всякакви електронни устройства в игралната зала. В надпреварата "Стара столица" във Велико Търново Иванов бе изхвърлен от класирането.

Организаторите на проявата в последния момент включиха точка в регламента, според която при 3 недействително изиграни партии съответният шахматист не участва в разпределението на наградния фонд. Срещу Борислав умишлено не сe яви на два пъти мм Сашо Николов и гм Петър Дренчев.

Иванов финишира пръв, но заради трите служебни победи бе лишен от парична награда, припомня "Стандарт". Името на благоевградчанина нашумя миналата година, когато го съблякоха гол в Хърватия заради съмнения, че шмекерува. Само преди месец на мемориала "Богомил Андонов" в Кюстендил гросмайстор Кирил Георгиев бутна фигурите от дъската след загуба от Борислав, претендирайки, че опонентът му е играл нечестно.