Шахматистките от националния отбор на България победиха Сърбия с 3:1 точки в среща от петия кръг на европейското отборно първенство за жени в черногорския град Будва.

Българките, които все още не познават вкуса на загубата, изиграха двубоя много правилно тактически и успяха да вземат предимство на втора и трета дъска чрез Нургюл Салимова и Виктория Радева.

С черните фигури Салимова постигна първата си победа в турнира над Адела Великич. Финалистката от Световната купа накара Великич да се предаде на 60-ия ход, малко преди да бъде матирана.

С белите Радева постигна третата си победа в четири изиграни партии. Тя спечели след 58 хода игра срещу Йована Ерик и с това оформи победата на българския отбор.

Преди това на първа дъска Антоанета Стефанова направи реми с белите с Теодора Иняц, а на четвърта дъска с черните фигури същото стори и Гергана Пейчева в партията си с Тияна Благоевич.

 След пет изиграни кръга в класирането водят Франция и Азербайджан с по 9 мач-точки, а България заема третата позиция с 8 мач-точки.

България записа победа над Испания на европейското отборно първенство по шахмат при жените

България записа победа над Испания на европейското отборно първенство по шахмат при жените

С 3:1 точки