Днес се подновяват двубоите в шахматната Олимпиада провеждаща се в столицата на Азербейджан Баку.

В среща от 6-тия кръг България играе срещу отбора на Словения. Двата отбора имат по 7 точки и са 14-ата двойка на кръга по швейцарската система.

На първа дъска гросмайстор Момчил Николов с белите фигури играе срещу ветеранът Александър Белявски, който е със словенски паспорт. На втора дъска гросмайстор Валентин Иотов е черните фигури срещу Лука Ленич. Красимир Русев на трета дъска е срещу Юре Скоберне и на четвърта международния майстор Мартин Петров ще опита да спечели срещу словенеца Матей Шебеник.

Лидерът на отбора Веселин Топалов днес ще почива и затова Мартин Петров ще изиграе втората си партия на турнира. Той игра досега само в първия кръг срещу Абделазиз Абдала от Судан, от когото загуби.

Резултати на България на шахматната Олимпиада.
Кръг 1: България - Судан 2:2
Кръг 2: Фарьое - България 1:3
Кръг 3: България - Босна Херцеговина 2½:1½
Кръг 4: Грузия - България 3:1
Кръг 5: Колумбия - България 1:3

Състав на България
ГМ Веселин Топалов  3 точки 5 мача  ЕЛО 2768
ГМ Момчил Николов   2 точки 5 мача ЕЛО 2585
ГМ Валентин Йотов    3 точки 4 мача  ЕЛО  2518
ГМ Красимир Русев    3.5 точки 5 мача  ЕЛО  2548
ММ Мартин Петров   0 точки  1 мача  ЕЛО  2458

Най-интересната среща от кръга е между Индия и Холандия, два от трите отбора с пълен актив от точки 10 досега. Другият отбор, който не е загубил точка е САЩ и ще играе с Украйна.

Останалите срещи с отношение към първото място са: Чехия - Грузия, Гърция - Азербайджан, Канада - Беларус и Германия - Русия.