Черно море започна доста силно сезона и до момента има 4 победи от 5 изиграни мача. По-забележителна е обаче ефективността, която демонстрират играчите на Илиан Илиев.

Те постигнаха 12-те точки, които имат до моменти, само с 5 отболязани гола, пише "Мач Телеграф".

Ботев (Пловдив) - Черно море 3:4 (Развой на срещата по минути)
на живо

Ботев (Пловдив) - Черно море 3:4 (Развой на срещата по минути)

Мачът е от 21:00 часа

Три от четирите победи бяха с по 1:0 - над Локомотив Сф, Славия и Пирин. Единственият по-убедителен успех бе с 2:0 при гостуването на Берое в Стара Загора. Дори и там мачът вървеше 1:0 за "моряците", но в седмата минута на добавеното време те вкараха втори гол. Той стана възможен, само защото домакините предприеха в заключителните секунди пълен риск и в стил "хокей" оставиха вратата си празна, само и само да включат и стража си в опитите за изравняване... При условие, че 12-те точки на Черно море са постигнати с 6 отбелязани гола, това означава, че с едно свое попадение "моряците" печелят средно по 2,4 точки.

Справка в статистиката показва, че през 21-и век е имало само един отбор, който е успял да демонстрира по-висока ефективност от Черно море след първите 5 изиграни мача. "Моряците" са с един двубой по-малко от повечето отбори, защото сблъсъкът им с Левски от четвъртия кръг бе отложен.

От началото на века единственият тим, чиито голове са носили повече точки до този етап от сезона, е Пирин. През 2009/10 след 5 изиграни мача "орлетата" имаха само два вкарани гола и цели 7 точки. Тогава те победиха Литекс като гост и Славия като домакин с по 1:0, загубиха със същия резултат от Миньор вкъщи и Локомотив Сф като гост, а стигнаха и до 0:0 с ЦСКА в петия кръг. Така оформят актив от 7 точки и скромната голова разлика 2:2. Изчислено излиза, че един гол на Пирин по онова време е носил цели 3 точки и половина.

Сегашният тим на Черно море пък дели второто място по този показател с Берое от сезон 2016/17. И тогава "зелените", точно както варненци сега, успяха да съберат за 5 мача 12 точки, вкарвайки само 5 гола. Треньор на Берое по онова време бе Александър Димитров. Остава да видим ще продължи ли Черно море с икономичните победи, наблягайки повече на стабилността в защита и ако да - докъде ще го доведат те.