Черно море е клубът, който може да се похвали с една от най-продуктивните школи в родния футбол. Доказателство за това е наличието на редица футболисти в националните отбори. За успешната работа факторите са много - от треньорите в ДЮШ, през политиката на "моряците" до самия наставник Илиан Илиев, който дава шанс на онези, които си го извоюват.

Поредното откритие на опитния специалист се казва Берк Бейхан. Юношата на клуба направи дебютни стъпки в първия отбор през последните месеци. Първият мач на халфа бе през пролетта срещу "Септември" при 3:0, появявайки се в заключителните минути. Същото се случи и през изминалия кръг срещу Пирин отново във Варна.

Изглежда така, сякаш е въпрос на време Бейхан да си проправи път за постоянно към първия тим на "моряците", тъй като в момента се представя солидно и за дубъла. За да стигне до дебют с екипа на Черно море обаче 18-годишният талант първо трябва да измине дълъг път.

Илиан Илиев за националния отбор: Ще се разбере в следващите дни

Илиан Илиев за националния отбор: Ще се разбере в следващите дни

Ето какво каза

"Първата тренировка в моя живот изобщо си я спомням перфектно - разказва Берк пред "Novsport" - Баща ми ме закара на близкото игрище. Казах му, че искам да тренирам професионално и на следващия ден вече бях на клубната база на Спартак и започнах при треньора Георги Капанджиев. Спомням си даже конкретно упражнение с топка, тръгвахме от центъра, минавахме през конуси и стреляхме. Накрая завършихме с игра. Първите бутонки реално бяха гуменки. По-късно вече се сдобих и с истински. Още си ги пазя, тогава бях навсякъде с тях без значение от настилката - трева, зала, изкуствен терен. Сега ги пазя от сантиментална гледна точка. Прибрал съм ги на сигурно място."

Признава, че още тогава се влюбва във футбола, но трябва да мине време преди да осъзнае, че това може да се окаже и професията в живота му.

"В по-късните години вече усетих, че имам качества и възможност да реализирам мечтата си. Треньорите също ми го казваха и го повярвах. Имаше период, в който бях прекъснал да тренирам за около 6 месеца. След като се върнах обаче се влагах на 100% във всяко занимание и в един момент осъзнах, че имам качества. Мога да кажа обаче, че все още не съм осъзнал, че имам качествата за първия отбор. Старая се да се развивам и да се раздавам.

Най-много искам да благодаря на семейството си, защото ми помагаха в трудни моменти, когато имах контузии. Късал съм връзки на глезена и това беше най-тежкият ми период. Около 3-4 месеца без далече от футбола, мислих да се откажа, но семейството и треньорите ме разубедиха. Дилемата беше голяма, но в главата ми беше само футбол. Треньорите през годините също много ми помогнаха, не се отказаха от мен в моменти, когато не съм бил в оптимална форма. Сред тях е и Станислав Стоянов. Не мисля обаче, че по-трудното е минало, тепърва трябва да се доказвам. Животът ще покаже как ще се развие всичко."

Берк признава, че има още много върху какво да работи. Хората около него посочват борбеността, единоборствата, сърцатата игра и дисциплината като силните му качества, докато той знае, че трябва да наблегне повече върху елементи като игра с топка и бързо преливане от фаза защита към фаза атака. Шансът също е на страната на таланта, който има възможност да работи с един от най-добрите треньори у нас и считан за сигурен нов селекционер на България Илиан Илиев.

"Той е най-добрият треньор за мен. Чест е да работя под негово ръководство и мога да се уча от такъв специалист. Много държи на дисциплината. На всяка тренировка следи внимателно всичко. Давал ми е много съвети, които съм използвал и тепърва ще ми бъдат полезни."

Берк е благодарен още и на колектива в Черно море. Признава, че е приет добре и от българи, и от чужденци. Повече от ясно е, че чувството да играе за любимия отбор също е водещо, както и усещането да играе пред собствена публика на "Тича". Още му е рано за чужбина, затова и допълва, че сега целта му е единствено да се доказва за "моряците". И все пак има една голяма мечта: "Надявам се като момче от школата Черно море да е шампион в края на сезона. Пожелавам си го с най-голямо сърце."