Илиан Илиев изведе Черно море до третото място през есента. На треньора и футболистите му празниците ще са сладки, след като допуснаха само три загуби от началото на сезона и си заслужиха позицията в Топ 3. За трудностите, с които се сблъска през първия полусезон, амбициите за пролетта и някои други въпроси NOVSPORT.com разговаря лично с Илиан Илиев, който е на гости на сина си в Кипър.

- Черно море ще зимува на трето място, никак не е зле, доволен ли сте?

- Като цяло в клуба трябва да сме доволни. Имаше много моменти, в които можеше да постигнем по-добри резултати на базата на играта, която показахме. В крайна сметка трябва приемем нещата такива, каквито са. Предстои ни много работа, за да сме още по-силни втори полусезон.

- На няколко пъти се оплакахте от терена на "Тича", това ли беше основната причина за загубените точки вкъщи?

- Да не тръгваме в тази посока, подценихме някои ситуации, в които имахме водеща роля като резултат и игра и у дома и като гости. Именно в тези срещи не трябваше да губим точки. Работим по въпроса, видя се в последните двубои, че сме си взели бележка. Надявам се през пролетта да не допускаме подобни грешки.

- Разделихте се с трима играчи, можеш ли да внесеш яснота относно селекцията на тима?

- Да, разделихме се, имахме желание Зе Гомеш да остане, договорът му е за още шест месеца, но той просто не се чувстваше щастлив при нас. Уважихме искането му. На всички желая успех! Взехме офанзивен халф - Мазире Соула, французин.

И с Иван Дичевски, и той поиска да го пуснем, за да има повече игрови минути. Той е наше момче, желаем му успех.

- Всички видяхме, че Лудогорец и ЦСКА не са непобедими, но могат ли да бъдат изместени от първите две позиции в класирането?

- Далече сме от тях точково, а и при гостуванията си на Лудогорец и ЦСКА направихме може би най-слабите си мачове. Отдавам го на прекалено голямото желание да вземем точки. На "Армията" проспахме първото полувреме, пред второто се опитахме нещо да променим, но вече нямаше как да се върнем в мача. Аз разсъждавам така - във всички мачове се дават три точки, а ние сме загубили поне 10 срещу последните четири отбора. Това означава, че е доста изравнено първенството, както го показа и последния кръг.

Илиан Илиев-младши пропуска последния мач за годината на Аполон (Лимасол)

Илиан Илиев-младши пропуска последния мач за годината на Аполон (Лимасол)

Няма да вземе участие срещу АПОЕЛ

- За кой мач ви е най-много яд?

- Доста мачове пропуснахме, в които можеше да вземе три точки, но няма смисъл да се обръщаме назад.

- През годините имаше пререкания с феновете на Левски, защо?

- Аз съм треньор на Черно море и не искам да коментирам други отбори.

- Какво мислите за случващото се в БФС и кандидатурата на Димитър Бербатов достатъчно силна ли е, за да може той да свали Боби Михайлов?

- Който и да е начело, трябва да има някаква промяна във футбола и трябва да се започне от малките неща, за да стигнем до големите проблеми.

- Какъв е вашият коментар за представянето на националния отбор и какво трябва да се промени, за да се напълни отново стадиона?

- Всички трябва да работим и да залагаме повече на млади български футболисти. За да имаш силен национален отбор, трябва да имаш голяма конкуренция. Футболистите ни да излизат в чужбина...

Трябва ние в клубовете да залагаме повече на млади хора от школата, а не да се чуват оправдания , че юношите не били готови. Ще станат готови, когато имаш топки да ги пуснеш, с риска да грешат няколко мача. Има отбори, които имат близо милион бюджет за школата и не са наложили нито един млад играч в последните години.единственото място, където може да израстне един играч е на терена, а не да влизат в продълженията и да казваме, ето играха двама юноши. Пускаш го два-три мача, може да нямаш успехи, но след това той придобива самочувствие...Там е работата.

- Все ми се струва, че стоите встрани от националния отбор, били се хванал на хорото, ако те поканят?

- За всеки е чест да води националния отбор, но не се виждам там. Работата е максимум една седмица и после пак вкъщи. Аз още не мога да възприема това още, ще ми липсва всекидневната работа.

- ЦСКА забранена тема ли е за Илиан Илиев?

- Няма смисъл да коментираме.

- Как оценявате представянето на Илиев-младши?

- Попандна в отбор, който се бори за титлата. Има голяма конкуренция. Чувства се добре. Говорим, че трябва да се пребори за мястото си. До момента направи доста добри мачове. Това е част от адаптацията.

- Той каза в едно интервю, че иска да ви задмине?

- За всеки един родител най-хубавото нещо е ако детето ти те задмине по успехи, независимо в каква сфера на живота. Желая му го от все сърце!

- Какво ще пожелаеш за празниците на нашите читатели и какво искаш на теб да ти се случи през новата година?

- На първо място - всички да са здрави! И второто - да сме по-позитивни и толерантни, тъй като в България трудно се приема чуждо мнение.