Треньорът на Черно море - Илиан Илиев говори пред "Спортал" разкри, че "моряците" ще пуснат дублиращ тим в Североизточна Трета лига.

"Почти не се усети, че сме почивали. Тренирахме една седмица във Варна, сега сме тук 12 дни, след това се прибираме и чакаме началото на първенството. Почивката е малка поради обективни причини - световното първенство, което се провежда през зимата. Лошото е, че през следващата година първенството ще свърши 7-8 юни, тогава не знам как ще се случат нещата. За тая година пак горе-долу имахме две седмици. Няма драми, трябва да се адаптираме.

Бебе проплака в Черно море

Бебе проплака в Черно море

Васил Панайотов стана татко за първи път

В съседна Румъния първенството е подобно на нашето, имат плейофи, но при тях се играят повече мачове в плейофите, при нас само пет мача в шестицата. Първенството им започва на 20 и някой януари - Румъния е по-студено от България, но имат условие всеки отбор да има отопление на стадиона си. Това е предпоставка да няма заледяване на терените. При нас имаме пет седмици подготовка зимата, което не е проблем. Това донякъде износва футболистите. Някои казват, че накрая на зимния полусезон са изморени футболистите - няма такова нещо, от 15 мача няма как професионален футболист да се умори.

Не сме привърженици на мащабните селекции, но след като ни напуснаха пет-шест човека, някои от тях основни, задължени сме да потърсим на същите постове хора. Може би търсим само един външен атакуващ халф, ако няма други напускащи, естествено. За другите постове взехме двама португалци и един бразилец, и един централен защтник.

Имаме конкретни предложения от чужбина за двама млади футболисти, но нямаме фиксидея да ги продаваме. Ще бъде интересно дербито със Спартак (Варна) - и за нас, и за феновете. Като дойде времето, ще говорим за този мач. В дербито винаги печели този, който покаже характер. И футбол, но повече характер.

Официално: Сами ел Анаби замени Черно море със Спартак (Варна)

Официално: Сами ел Анаби замени Черно море със Спартак (Варна)

Договорът му е за една година

Тази година имаше доста интересни моменти в първенството, но имаше и доста безсмислени мачове, когато отборите не играеха за нищо. За мен това разширяване на първенството беше излишно. Надявам се да има подобряване на качеството, но ще видим, ще видим. Националният отбор ли? Всеки си има мнение. България има футболисти, за да имаме по-достойно представяне. Не казвам по-добре, а по-достойно. Мисля да спра дотук.

В България сме осем милиона треньори, но имаме футболисти и потенциал да се представяме по-достойно във всеки мач. Имаме потенциал да сме по-добри. Един футболист на 22-23 години трябва да е утвърден и да играе в отбора си. За националния отбор няма стари и млади. Който е най-добър, може да е на 35 години, трябва да играе, като има нужда от него. Португалците имат футболисти за всички постове по три, а Пепе играе на 38 години, Зе Фонтеш играе на 39 години, за Роналдо ясно, Жоао Моутиньо сигурно и той стана на 34-35 години. Като нямаш млад за даден пост, защо да не вземеш по-опитен човек. За младите съм, но 30 години за съвременния футбол не е престъпна възраст, както едно време са ги отказвали на 28 години да спират с футбола.

Говорили сме с ръководството да направим отбор във "В" група, той ще замества отбора U19, за да могат тези деца да се развиват. Ще играят в Североизточната, като втори отбор. Това е добро решение, но трябва да излезе решението за U19 от страна на БФС. Мъжки футбол е, трябва да има време да сложим треньор, да започнат подготовка момчетата. Надявам се да сглобим отбор - напускат ни Пабло и Влатко Дробаров, които бяха основа при нас.

Първата ни цел е да влезем в първата шестица, макар че на база това, което се случи миналата година, трябва да се запитаме имаме ли някакъв шанс като влезем в шестицата, дали ще ни допуснат. Или по-добре чрез седмото място да се играе бараж, но това са размисли и страсти за завършилото скоро първенство. ЦСКА се подсили доста - и като кадрово, и Любо Пенев влезе там. Славия традиционно, Локомотив (Пловдив) също се подсили, ще е сериозна битката за първата шестица. Нашата идея е да поддържаме нивото, което създадохме в последните години", каза Илиев.

Черно море с първа тренировка в Банско (ВИДЕО)

Черно море с първа тренировка в Банско (ВИДЕО)

С отбора за Банско не пътува капитанът Даниел Димов, който е с травма