Илиан Илиев винаги е бил открит и е казва нещата с точните имена. И през този сезон възходът на водения от него Черно море продължава, а логичното продължение от работата му се вижда в класирането и във факта, че БФС реши да му повери националния отбор след освобождаването на Младен Кръстаич. За всичко това варненският специалист отговори на въпросите на "Тема Спорт".

Г-н Илиев, да започнем от коментара ви за драматичната победа над Етър с 2:1.

- Най-важното нещо е, че взехме трите точки. Мач, в който отново, както с Хебър (1:1), не успяхме да затворим по-рано, въпреки че имахме пълно превъзходство на терена. Наша си е вината, че се стигна до този драматичен завършек. Именно развръзка като тази на срещата в Пазарджик ни костваше загубата на няколко точки (б.р. - Хебър изравни в 90+6 минута).

Наказаха Илиан Илиев за една среща, Ел Маестро и брат му отнесоха глоби

Наказаха Илиан Илиев за една среща, Ел Маестро и брат му отнесоха глоби

Ето подробности

Какво ви коства на вас изгонването от съдията Ивайло Стоянов в края?

- Първото нещо е, че искам да се извиня за поведението си. Не трябваше да реагирам така. Но начинът, по който се свири дузпата, беше доста странен. Но не желая да влизам в подробности. Искам да попитам: Имаше ли засада първото полувреме, имаше ли дузпа? Защо Ивайло Стоянов я свири, без да знае какво свири?

Като цяло искам да кажа, че в последните 1-2 години се появиха няколко млади съдии, които помагат за развитието на футбола ни. Пускат по-свободна игра, не се поддават на натиск, не се влияят от имената на отборите. Помагат да се играе по-бързо и не помагат на силните на деня, което пък спомага много за развитието на футбола ни. Но има и такива като Иво Андреев, които са точно обратното. Такива съдии пречат за развитието на футбола ни и се надяваме, че съдийската комисия ще вземе мерки такива хора да не са в българския футбол задълго.

Илиан Илиев записва забележително постижение

Илиан Илиев записва забележително постижение

Днес срещу Етър

Битката през пролетта се очертава да е доста сериозна, смятате ли, че някои от съдиите няма да издържат на напрежението?

- Като цяло тази година нямаме много претенции към съдийството, както казах вече, защото има съдии, които искат да свирят по съвест и се справят добре. Но има и други, които имат просто едни зависимости към определени отбори. И каквото и да се случва в българския футбол, то сервилниченето си продължава.

Има доста голяма вероятност Черно море да зимува на първото място, очаквахте ли в началото на сезона, че може да се случи нещо такова?

- Ако кажа, че сме си го представяли, ще излъжа. Искахме да се представим добре, защото в последните години бяхме близо до третото място. Но както каза моят помощник, Петър Костадинов във флаш интервюто след мача на "Ивайло", ние нямаме фиксидея, нямаме бюджета и ресурса на ЦСКА и Лудогорец или на някои от тези след нас в класирането. Хубавото е, че имаме силен колектив, вече доста време играем заедно. Нашата публика ни подкрепя, а ние във всеки мач се опитваме да играем добре. На моменти се получава, в други не толкова, но това е футболът.

Да, но вие и екипът ви сте доказателство, че когато един треньор бъде оставен да работи на спокойствие, вече шеста година, резултатите рано или късно идват...

- В Черно море не само аз, но и други треньори са имали това спокойствие да работят. Защото съм бил и на други места, където взимаш решенията и после 10 съветници ти казват, не е ли по-добре така, не е ли по-хубаво иначе и тогава вече олекваш... Най-важното е треньорът да е силният в съблекалнята и всички да се съобразяват с него. Да, ръководството си има своите функции и длъжности и трябва да си ги върши, както трябва.

Имате ли надежда поне толкова време да изкарате и в националния отбор?

- (смее се). Когато дойде моментът за националния отбор, ще говорим за него. Бяхме там за една седмица и то много тежка, в една турбулентна атмосфера, но сега трябва да се концентрираме върху остатъка от сезона с Черно море. Когато поехме националния, обещахме на ръководството, че по никакъв начин няма да занемарим нещата в клубния тим.

Всеки треньор казва, че тимът му има нужда от подсилване, как стоят нещата в Черно море на прага на зимния трансферен прозорец, планове за подготовката?

- С контузията на Брено ще ни трябва със сигурност един нападател. Може би и едно крило. Не е лесно зимата да се взимат футболисти. Следим играчи, но все още няма нищо конкретно. За подготовката засега нямахме яснота. Надявам се тази седмица да стане ясно къде ще се подготвяме. Надяваме се, че ще отидем в Турция, за да изиграем сериозни контроли преди важните десет мача след почивката.

Илиан Илиев готви промени в Черно море

Илиан Илиев готви промени в Черно море

Треньорът е недоволен от отпускането срещу Крумовград

Божил Колев сподели в изказване пред нас, че Черно море може да се надява след близо 100 години да докара пак титлата във Варна. Има ли наистина шанс и надежда за подобно нещо?

- С Божил Колев и останалите ветерани поддържаме връзка и често се виждаме и говорим. Всички мечтаем, но знаем реалностите в нашия футбол. Клише е, но наистина мислим мач за мач. Нас ни интересува единствено следващият двубой със Славия. После има пауза, още 10 двубоя до края на редовния дял. Така че е твърде рано. Все пак след нас, говоря от четвърто място надолу, също има отбори с амбиции за третата позиция или по-напред. Важното е, че нашите футболисти във всеки един мач дават максимума. С времето те свикнаха да печелят. Ако е имало моменти, в които навън направим равен и се задоволяваме, сега вече не е така. От 19 мама имаме само една загуба. При нас хиксовете се приемат като неуспешен резултат, дори и като гост. Манталитетът на футболистите вече се е променил, не е като на "провинциален" отбор. Радвам се, че работя с тези играчи, които имат качества, но имат и най-важното - силен характер.

След паузата започвате с гостуване на Лудогорец и домакинство срещу ЦСКА, колко важни ще са тези два мача?

- И другите двубои са трудни. Всеки един противник, ако не подходиш сериозно, може да ти създаде проблеми. Но ще ги мислим, като дойдат. Сега на дневен ред е двубоят със Славия.

Голяма ли е бройката на отборите в Първа лига - 16, защото виждаме, че особено след изборите има клубове, които са с доста проблеми?

- За мен бройката е нормална. Досега я вдигахме, сега остава да започнем да я сваляме... Виждаме, че и в Румъния са толкова - 16, а и там няма чак толкова голямо прекъсване на първенството през зимата - играят почти до Коледа и после започват около 20 януари, защото всички отбори имат терени с отопление.

И последно, базирайки се на работата ви и в националния отбор, има ли светлина в тунела за българския футбол.

- Една от причините да поема националния отбор беше, че аз не бях съгласен с всеобщото мнение, че нямаме футболисти. Ние имаме добри футболисти, но са смачкани и без самочувствие. Трябва да им вярваме и теe могат да направят много за България. Аз от футболистите съм изключително доволен, тъй като в мачове, в които доста хора ни отписваха - с Унгария и Сърбия, показаха характер и на моменти класа.

Нашите играчи не са чак толкова лоши, колкото ги изкарваха в последните години. Когато идваш да играеш без самочувствие, е трудно. Да, знаем, че не сме направили нещо кой знае какво, но важното е постепенно да си връщат увереността и да знаят, че могат. И с времето съм сигурен, че ще накараме хората да ни повярват.

Стилиян: Борислав Михайлов няма намерение да си тръгва от БФС

Стилиян: Борислав Михайлов няма намерение да си тръгва от БФС

Ето какво добави