Капитанът на Черно море Даниел Димов даде интервю пред "Тема Спорт". Опитният футболист коментира серията от 13 мача без загуба на "моряците", зрелищния мач с Локомотив (Пловдив) в последния кръг и дали вече контузиите са останали зад гърба му. Той сподели очакванията си за предстоящия двубой с Левски след паузата и се обърна с апел преди гостуването на "Герена".

Дани, Черно море не познава вкуса на загубата от началото на сезона. Как оценяваш представянето на отбора до момента?

- Със сигурност оценката е положителна, тъй като в 13 кръга нямаме загуба. Това е нещо, което не е правено в историята на клуба. Естествено, можеше и по-добре да се представим. В последните два мача загубихме четири точки, но сме в челните места, близко до върха и ще гледаме да се задържим максимално дълго.

Докъде стигат мечтите на Черно море през този сезон? Говорите ли със съотборниците за нещо голямо?

- Мечтите са безплатни, както и апетита идва с яденето (смее се). Разбира се, че искаме да постигнем нещо голямо през този сезон. Най-важното е да продължим в същия дух, да се опазим от контузии, защото остават още много мачове до края. Кампанията тепърва е в разгара си и ще бъде от значение да сме здрави, тъй като всеки един футболист ще бъде ценен. Ако съумеем да го направим, да се представяме още по-добре, логично и амбициите ни ще станат по-големи.

Спомена за опазване от контузии. Ти страдаше от травма през миналия сезон. Какво е сегашното ти състояние?

- В последните години имах проблеми с травми. Да кажем, че прескочих големия трап. Измъчваше ме коварна контузия в нерва. Постепенно започнах да се връщам към познатата си форма. Сега започват да стават по-лоши терените и времето ще се влошава. Виждате за какво говорим в мачовете, които дори сега се изиграха. Пак ще се повторя, но най-важното е да се опазим от травми, защото всеки един е ценен за отбора.

Да те разбирам, че не мислиш за окачване на бутонките, вече си на 34 години?

- Не, всеки ден ме пенсионират (смее се). Гледам от веселата страна на това. Няма проблем. Опитът идва с годините. Във футбола вече възрастта се увеличи и можеш да играеш по-дълго. Важното е да имаш добър начин на живот, професионално отношение и може да удължиш кариерата си. А като гледам и не отстъпвам чак толкова на младите.

В последния кръг изиграхте зрелищен мач с Локо Пловдив. Как ще коментираш случилото се срещу смърфовете?

- Още съм под адреналин и емоции от случилото се срещу Локо Пловдив. Бяхте свидетели каква драма се разигра. Съжаляваме, че не победихме. Първо, за допуснатите голове, защото доминираш 45 минути и ти вкарват две попадения в добавеното време. Има го във футбола. Грешки се допускат и от едната, и от другата страна. На почивката си казахме с момчетата, че няма кой да ни изкара от тази ситуация. Ние сме хората, които може да направим това. Съумяхме да се съберем през второто полувреме и както видяхте, в последните минути дадохме всичко от себе си, върнахме се в мача и в края съжалявам за този гол, който ни бе отменен. Причините още са загадъчни за мен. Гледах, търсих и не видях нищо. Да, всеки може да коментира и да си изкаже гледната точка, а тази е моята. Искахме да направим обрат, но това вече е в миналото и гледаме напред.

Колко голямо предимство е, че вече дълго време работите с Илиан Илиев, а другите отбори правят чести треньорски смени?

- Разбира се, че това е предимство за нас. Треньорската професия е една от най-неблагодарните, и то особено в България. Не се дава никакво време на наставниците да прокарат идеите си, търсят се бързи резултати, купува се голям брой чужденци, който може да си го позволи, и веднага се искат победи. Няма такъв шанс. Както виждате, навсякъде в Европа се дава време, защото тази работа не става от днес за утре. Самите резултати го показват. Чести смени, нови идеи, тъкмо се започне нещо и се връщаш назад пак наново. В това отношение Черно море е отличният пример в България като ръководство, треньорски щаб и отбор. Дава се шанс и на млади футболисти.

Публикувахте и надъхващ клип преди двубоя с Локо Пловдив, акцентирайки върху тима ви, на който гръбнакът е от юноши на клуба...

- Да, и това трябва да се отбележи, че ни помага. Ядрото и сърцето на отбора е изградено от момчета от школата. Хора, които са наясно какво означава Черно море и такива, готови да дадат всичко от себе си за отбора. Смятам, че това е най-добрата сплав за български отбор - повече футболисти от школата - опитни и млади, както и качествени чужденци. Рецепта за добър колектив.

Каква е ситуацията с един от качествените чужденци - Алекс Фернандес, който си навлече гнева на Илиан Илиев преди няколко кръга?

- Няма проблеми. Той е младо и темпераментно момче. Всеки допуска грешки. Аз също го правя като най-опитен в отбора. Няма безгрешни хора. Естествено, не му прави чест за това, което направи, но всички се надяваме да си е осъзнал грешката и да не се повтарят повече тези неща. Алекс е нужен на отбора, както всеки един от нас. Но Черно море може без даден играч. Няма незаменими.

След паузата за националните отбори ви предстои двубой с Левски на "Герена". Какви са очакванията ти за предстоящия мач?

- Не е хубава тази тема, но моят апел преди мача е да няма трета страна. Ако ни оставят да се надиграваме двата отбора, нека по-добрият да победи. Не искам просто по нечестен начин да се решава двубоят. Смятам, че Черно море и Левски могат да играят хубав и качествен футбол, условията на "Герена" са прекрасни. Отиваме да се надиграваме и по-добрият да победи.

Какво забелязваш в играта на сините под ръководството на Николай Костов?

- Не искам да коментирам Левски, защото моята работа е да гледам нашия отбор. Работил съм с г-н Костов и знам какъв футбол изповядва и какво се опитва да налага на "Герена". Пожелавам му успех. Тук по-интересният въпрос е, че все още не знаем програмата и кога ще играем. Колкото и пъти да го коментираме, едно и също се случва. За съжаление, няма никаква промяна, константа е и дори се слиза надолу. Чакаме да видим кога ще се играе, за да се подготвим добре.

Къде виждаш Черно море в края на сезона?

- Пожелавам си най-искрено да сме шампиони. Но пътят е дълъг, сезонът е в разгара си и колкото повече печелим, толкова по-горе ще стигнем. Мечтите са безплатни и можем да мечтаем. Както казах, най-важното е да сме здрави и вече времето ще покаже докъде ще ни стигнат силите.