Знаете ли, че Черно море е осми по стойност на футболистите, според авторитетният сайт Transfermarkt.de. Те са оценени на 7,94 млн. евро, като пред тях са Лудогорец (38,4 млн. евро), ЦСКА (18,93 млн. евро), Левски (18,65 млн. евро), ЦСКА 1948 (10,79 млн. евро), Ботев Пд (10,15 млн. евро), Арда (8,66 млн. евро) и Локо Пд (7,98 млн. евро). Но въпреки това Илиан Илиев изведе своите играчи до сребърните медали, което при доминацията на Лудогорец е равносилно на титла, пише днес в. "Мач Телеграф".

Как Черно море успя да направи този подвиг? "През цялата година показахме постоянство, колектив и сплотеност", казва Илиан Илиев. Но не е само това. Треньорският фактор и правилната работа реално са истинската причина за този подвиг на варненци. Това е моделът, по който всички клубове, които нямат бюджета на Лудогорец и ЦСКА, трябва да работят. Да намерят добър треньор и най-важното - да го оставят да работи.

Защото всеки един специалист е имал трудни моменти, но когато клубът е бил до него и не го е уволнил, резултатите идват. На "Тича" Илиан е вся и всьо. Той взима новите, той позволява трансферите. Шефовете му дават свобода и сега се наслаждават на резултатите. Дори очакванията, че Черно море ще зацикли, когато Илиев поеме националния отбор, не се оправдаха. Защото и тук Илиан беше помислил за всичко - върна в клуба Веселин Бранимиров, който да тренира отбора, когато има пауза в първенството заради националните отбори.

Дори трансфера на лошото момче Алекс Фернандес през зимата не се отрази на "моряците" и те продължиха да вървят по начертания път. В този момент ключово беше завръщането на Илиан Илиев-младши, който веднага запълни празнината, оставена от бразилеца. Черно море победи два пъти Лудогорец на "Тича", единият от които с 4:0, веднъж удари Левски, както и два пъти ЦСКА, вторият път насред София. Т

ака че сребърните медали съвсем заслужено попадат именно на вратовете на железните бойци Васил Панайотов, Живко Атанасов, Даниел Димов, Цветомир Панов, Атанас Илиев, Виктор Попов, Исмаил Иса, Иван Дюлгеров и всички други. Поздрави, "моряци", радвайте се на момента и успешно представяне в евротурнирите, защото там е истината...