Полякът Шимон Марчиняк остава главен съдия на финала на Шампионската лига, след като той се извини за участие в събитие, свързано с крайнодясната политическа партия "Конфедерация" в родината му, съобщиха от Европейската футболна федерация.

УЕФА разследваше присъствието на Марчиняк на среща в Катовице в понеделник, организирана от полския крайнодесен лидер Славомир Ментцен, но го остави да ръководи финалната среща от Шампионската лига след извинение.

Европейската централа назначи Марчиняк миналия месец за съдия на финала на Шампионската лига между Манчестър Сити и Интер Милано в Истанбул на 10 юни.

"УЕФА и цялата футболна общност се отвращават от "ценностите", които се насърчават от въпросната група, и приема тези твърдения много сериозно. Ще бъде направено допълнително съобщение в петък след обсъждане на всички доказателства", заявиха от федерацията.

Ментцен, съпредседател на партията Конфедерация, лансира политическия лозунг "Ние сме срещу евреите, гейовете, абортите, данъчното облагане и Европейския съюз".

Антирасистката група "Never Again" призова УЕФА да отстрани Марчиняк, след като медиите съобщиха, че той бил един от основните лектори на събитие, организирано от Ментцен в Международния конгресен център в Катовице.

42-годишният Марчиняк стана първият полски рефер, ръководил финал на Световното първенство в Катар миналия декември, когато Аржентина победи Франция след изпълнение на дузпи.

По-рано днес в пост в Инстаграм Марчиняк отрече обвиненията и заяви, че няма нищо общо с политиката.

УЕФА с важни промени при използването на ВАР от следващия сезон

УЕФА с важни промени при използването на ВАР от следващия сезон

Засягат и българските отбори