Президентът на Ла Лига Хавиер Тебас говори за промяна на формата на Шампионската лига.

"През 2024 г. ще има нов модел на Шампионска лига, но трябва да започне работа върху различен тип формат, формат, който ще ви позволи да се върнете към корените на Европейската купа, тоест да съберете възможно най-много шампиони на техните страни от цяла Европа, колкото е възможно", каза Тебас пред "Mundo Deportivo".

"Въпреки факта, че представлявам Ла Лига, ще кажа, че четири испански клуба не са най-доброто решение за Шампионската лига. Същото важи и за Серия А, Бундеслигата, Висшата лига... Защо е така? Клубовете, които играят в европейско състезание, печелят толкова много, че има много голяма разлика между тях и останалите клубове във вътрешните лиги. Грешно е, че през 2016 г. още повече места в Шампионската лига бяха дадени на клубове от големите първенства. Аз лично бях против четири испански клуба да се класират директно за Шампионската лига", заяви Тебас.

От сезон 2024/25 броят на участниците в Шампионската лига ще се увеличи от 32 на 36, а мачовете ще се играят по швейцарската система.

Финалът на Шампионска лига в бъдеще може да се проведе в САЩ

Финалът на Шампионска лига в бъдеще може да се проведе в САЩ

Обсъждаме тази идея, но тази година финалът е в Истанбул, коментира Александър Чеферин