Горещата юлска вечер със сигурност ще се помни от феновете на малтийския футбол. Два от отборите, които представят островната държава в европейските клубни турнири, продължават в следващите фази на квалификациите за Шампионска лига и Лига Европа. Събитие, което не се бе случвало от доста време.

Бурните аплодисменти са за първенците от Валета, които тази вече се добраха до втория предварителен кръг на ШЛ. Селекцията на Пол Замит допусна загуба с 1:2 при гостуването си на Б36 от Фарьорски о-ви, ала попадението на чужд терен се оказа повече от „златно“. Припомняме, че в първия двубой, малтийците победиха с минималното 1:0. Героят тази вече се казваше аржентинският голаджия Федерико Фалконе, който се разписа в 26-ата минута. Головете на Торлейфсон и Агнарсон пък се оказаха недостатъчни за техните корави фарьорски опоненти.

В следващата фаза Валета ще има наглед непосилната задача да отстрани сръбския гранд Цървена Звезда.

Напред в турнира продължава и арменският шампион Алашкерт, който разби с класическото 3:0 андорците от Санта Колома.

Другият евробоец на Малта днес се казваше Биркиркара. Вицешампионите заличиха гола преднина на босненците от Широки бре и днес триумфираха с напълно достатъчното им 2:0. Точни за успеха бяха Сърджан Димитров, а автогол си наниза Маркович.

Напред в Лига Европа продължават и отборите на Зимбру (Молдова) и Сейнт Патрикс (Ирландия), които днес отстраниха съответно Чикхура (Грузия) и Жунес Еш (Люксембург).