Здравко Попов е един от най-добрите български боксьори на професионалния ринг. Талантът от Велико Търново е с рекорд 12-0, а постигнатите 9 нокаута, в допълнение, правят така, че от него тепърва да очакваме покорени високи върхове и на престижно международно ниво. Най-голямото предизвикателство за Попов тепърва предстои. На 2 юни той излиза в спор за титлата на БПФС срещу Владимир Георгиев на MAX Fight 54. Относно предстоящата битка и възходящия си боксов път, Здравко Попов даде обширно интервю за читателите на ТОПСПОРТ. Ето какво каза той:

В какво състояние на духа и физиката ти те намирам дни преди голямата битка с Владимир Георгиев на MAX Fight 54?

-В сравнително добро състояние ме намирате мога да кажа. Като цяло съм добре, физически малко се чувствам изтощен, защото яко газ даваме. Сега сме в последната седмица преди боя, през която се натиска най-много. Физически съм изтощен, но това е нещо нормално. До мача съм убеден, че ще бъда на 100%. Психическото ми състояние е отлично. Нямам търпение. Това е най-важният ми мач до момента. Залогът е висок!

Здравко Попов поднови тренировки след операция

Здравко Попов поднови тренировки след операция

Непобеденият великотърновец се подложи на интервенцията в края на годината

Спорът ви има допълнителна стойност, тъй като е за титлата на Българския професионален боксов съюз до категория 76,2 килограма? Повече напрежение или пък допълнителна мотивация вкарва този така бленуван и от двама ви шампионски пояс?

-И от двете по-малко. С времето напрежението и мотивацията се покачват. Те вървят ръка за ръка. Относително е, мотивиран съм. Има и напрежение, което не е кой знае какво, но с наближаването на мача ще се покачи със сигурност. Смята, че съм подготвен. Един боец колкото по-подготвен е, толкова по-спокоен се чувства. Напрежението го има на зара, все пак аз нямам загуба, хората и близките ми очакват да се представя достойно. Аз го очаквам, треньора ми го очаква - изискванията към мен са големи.

Може да бъде изображение с 4 души, изправени хора и на закрито

Някои твърдят, че враждата ви с Българския бик Владо Георгиев ще се превърне в пословична. Може ли да говорим изобщо за такава и с какво превъзхождаш своя опонент?

-Лично като боксови умения го превъзхождам. Неговият плюс е, както казва и самият той, че е стартирал кариерата си в Англия и там е играл със сериозни боксьори. Правил е спаринги със сериозни боксьори. Има повече рундове на професионалния ринг. На всяко интервю го казвам, много нестандартен боксьор, издръжлив - носи на бой. Това са неговите предимства. А моите са много други. Аз се виждам много по-сериозен боксьор, по-техничен съм, имам добри крака, по-тежко удрям! Като излезем на ринга ще се сблъскат характерите ни, психиките ни, волята... Има доста фактори, които ще повлияят. Аз вярвам в себе си. Излизам за победа и ще оставя сърцето си на ринга.

Няма налично описание на снимката.

Самият ти беше ли изненадан, че той те предизвика публично за тази битка?

-Не, защото още от преди това имаше такъв слух. Знаех от мениджъра ми, че той иска да играе с мен. И Георгиев, и аз , искаме да се бием за титлата на България. Не бях, чак толкова изненадан. Нещо нормално. Като цяло, ние сме от малкото добри боксьори в страната, които сме си конкуренция. Смятам, че Георгиев навлиза в дълбоки води с мен.

Подобен сблъсък изисква и шампионска подготовка. Беше на Белмекен заедно с Григор Саруханян и Петър Драганов. Напълно готов ли си вече за големия ти мач на 2 юни в Пловдив?

-В Белмекен се подготвяхме базово. Правихме повече сила и кондиция. Там отидох един, върнах се съвсем друг. Григор Саруханян и Петър Драганов много ми помогнаха. Дойдоха за седмица и кикбоксьорите братя Велчовски. Получи се много ползотворен лагер. Много съм доволен. Изградихме каквото трябва. А сега продължавам да работя с треньора ми. С момчетата от клуба правим здрави спаринги, правим сериозни тренировки. Не съм спирал! Тая седмица последно давам газ и от другата седмица поддържаме ритъма. Както се казва "подостряме" оръжията!

12 победи в 12-те си професионални мача, като 9 от тях са с нокаут. Бихме ли могли да кажем, че ти си на върха на хранителната верига в българския бокс. Готов ли си за нещо голямо и на високо международно ниво?

Да, определено! Моята цел е поетапно да премина през всичко. Както сега да атакувам титлата на България, после да играя за някоя международна титла, европейска, или интерконтинентална от по-висок ранг. Като цяло, три години бях извън ринга заради контузии. Две операции претърпях, които ме върнаха доста назад. Сега съм добре, здрав съм и нямам търпение. Имам доста да наваксвам , бях качил и доста килограми. Аз играех на 69 килограма, като се завърнах бях 80 килограма. Имам няколко мача на 80 кг. Сега съм свалил, намирам се в много добра физическа форма. Мотивиран съм и гледам напред - стъпка по стъпка. Не мога да прескачам нива, като някой наивник и да си мисля, че съм голям шампион. Лошото в България е, че нямаме кой знае колко голяма конкуренция, а тя "дърпа" както е във всяка една област.

Може да бъде изображение с 3 души

Специално за бокса, по-важно е самият ти да си добър боксьор или фундаментална е роля та на мениджъра, който да те промотира и изкарва на по-високо ниво?

-И двете. Вървят ръка за ръка. Колкото и да си добър на ринга, трябва ти и качествен мениджър. Както виждате боксът е бизнес. Аз съм 12-0 да взема титлата да стана 13-0, после до края на годината да стана 15,16-0, с два пояса. Това вече става голяма работа. Вдигаш рейтинг, нямаш загуба. Ставаш по-скъп. Можеш да се "продадеш" навън за по-големи мачове. Съответно, като се докажеш и направиш нужния рейтинг, побеждавайки стойностен боксьор, може да те забележи някой промоутър и да излетиш много напред. За една година аз направих много сериозен рейтинг и да стана професионалист като Кубрат и Тервел Пулеви. Може би ако не беше тази контузия, щях да съм на тяхното място, отгоре. Но всяко зло за добро! С моя мениджър Васко Алексиев добре си свършихме работата до този момент. Да, Боже, при спечелването на титлата, ще видим как ще се развият нещата. Аз съм мотивиран и гледам напред!

Здравко Попов постигна най-големия успех в кариерата си, разправи се с опитен италианец

Здравко Попов постигна най-големия успех в кариерата си, разправи се с опитен италианец

Още една българска победа в "Арена Армеец"

И за финал, сам казваш, че си има проблемно детство. Защо точно бойните спортове са помогнали на мнозина да излязат от "калта"? Примерите за това за не един и два...

-Бойните спортове каляват характера. Боксът е много близо до живота. Ударът на ринга, и в живота е, еднакво тежък и трябва да се учиш как да ги преодоляваш. В бокса много се тренира психиката. Мен боксът много ме е изградил и спасил!

*-снимки: MAX Fight