Тервел Пулев разказа истории от спешното отделение за борба с COVID-19. Българският боксьор два пъти беше доброволец и помагаше на докторите.

Тервел признава, че скоро отново ще се върне на първа линия в борбата с коварния вирус.

"Абсолютно всичко правя, от което екипът в спешното има нужда", Пулев започна разказа си за NOVA. "В зависимост от ситуацията. Никога не е еднаква. Винаги се случва нещо. Все пак е спешно. Има различни пациенти, които пристигат. По време на пика имаше през 10 минути някаква линейка с пациент със съмнение за коронавирус."

Снимка 457582

Източник: LAP.bg

"Докато бях на двата пъти тук в спешно отделение, няколко неща ми останаха в съзнанието. Едното бе една възрастна жена със счупен крак. Нейните близки...виждаш страданието им, накрая като видях снимката от рентгена ѝ, костта бе разделена една от друга, което е доста брутално. Докторът каза, че от възрастта се получава лесно."

"Виждаш гледки, които са доста неприятни. Една друга случка. Един пациент дойде в много неадекватно състояние. Трябваше да го заведа в съответното отделение. Пренасочиха го. В горното отделение не бяха подготвени. Идваме изненадващо. Стават и започват да работят. Не реагираха много бързо и започнах да помагам. Сложих го на място и си тръгнах. След това се засичаме с хората от отделението в болницата и ми казват, че ги е направил луди. Искаха да кажат, че не са могли да се справят. Стана ми комично", признава Пулев.

Относно това кое е по-тежко - да бъде на ринга или в спешното:

"Двете неща могат да бъдат сравнени. Има последици. Има психологичски елемент. И двете са тежки. И в болницата, и в спорта, на ринга."

Снимка 475897

"През моя поглед изглеждаше по-тежко вторият момент, когато бе септември-октомври. Тогава бе доста по-напрегнато. Много пациенти имаше. Ситуации, при които докторите не знаеха как да постъпят. Идва пациент с линейка и казват, че има съмние за COVID-19, защото не го приемат, понеже ако го вкарат, без да знаят дали е болен и утре се случи нещо с него, после близките ще търсят наказателна отговорност. Докторът трябва да мисли в перспектива. Други идват и ги питат дали имат тест. Те казват, че е от 2-3 месеца...", допълва боецът.

Дали е искал да стане лекар:

"Това е професия, за която се иска призвание и трябва да го усещаш. Трябва да учиш около 10 години и това да ти е работата. Моята работа е друга", завърши боксьорът.