Швейцарската боксова федерация напусна Международната боксова асоциация (ИБА), съобщиха от централата.

"Съветът на Швейцарската боксова федерация реши незабавно да се оттегли от ИБА и да се присъедини към Световния бокс (World Boxing). Това решение влиза в сила незабавно, но подлежи на последващо одобрение от срещата на делегатите.

Причината за това е изявлението на Международния олимпийски комитет (МОК), че ИБА вече няма да може да организира олимпийските състезания по бокс на Игрите в Париж 2024, включително квалификационни състезания. Масовите обвинения в корупция и етични нарушения са другата причина за това решение", се казва в изявлението.

През 2019 година МОК лиши ИБА от нейния статут, тъй като организацията беше изправена пред финансова и управленска криза. МОК поиска реформи от международната федерация, но някои от исканията все още остават неизпълнени. Във връзка с наказанието задачата по организирането на олимпийските състезания на Игрите в Париж 2024 беше поета от МОК. Също така беше решено боксът да не бъде включен в програмата на Олимпиадата през 2028 година в Лос Анджелис за момента.

На 5 октомври ИБА, чийто президент е руснакът Умар Кремльов, отмени наказанието на руските и беларуски боксьори и те вече имат право да се състезават на международната турнири с националните си символи.

 Министър Кралев и президентът на AIBA Умар Кремльов откриха 72-ото издание на купа „Странджа“

Министър Кралев и президентът на AIBA Умар Кремльов откриха 72-ото издание на купа „Странджа“

Надпреварата ще продължи до 27 февруари в зала "София"

В тази връзка боксовите федерации на Великобритания, САЩ, Полша, Швейцария, Нидерландия, Ирландия, Чехия, Канада и Украйна отказаха участие на Световните първенства за мъже и жени.

На 26 април Федерацията по бокс на САЩ обяви, че се оттегля от ИБА и кандидатства за членство в Световния бокс.