Предстоят масови проверки на всички боксьори с професионален лиценз, за да бъдат предотвратени трагедии като смъртта на Борис Станчов. Българинът почина от инфаркт на ринга в Албания. Това неофициално заявиха от спортното министерство и от Българския професионален боксов съюз, откъдето починалото момче е получило лиценз. Трагичният случай разкри невероятни злоупотреби в този спорт, главно около разрешенията за боксиране, но и свързани със съмнения за уредени мачове.

Основният скандал е как Борис Станчов повече от година е успявал да се бие с личната карта на Исус Величков, който му е втори братовчед, както и защо. Според едната версия причина е нежеланието на младежа да трупа загуби в началото на кариерата си, защото това можело да му изиграе лоша услуга по-нататък.

Министър Кралев за случая с починалия боксьор: За мен това си е чисто престъпление

Министър Кралев за случая с починалия боксьор: За мен това си е чисто престъпление

"Другият въпрос е кой е бил преглеждан?"

Според втората пък той е имал забрана да се боксира, най-вероятно по медицински причини, но боксът е бил най-важното нещо в живота му и той търсел начини да я заобиколи. Съмнения за последното породиха думите на втория му братовчед Исус Величков, който призна, че е предоставил личната си карта на Борис, за да се боксира.

"Каза ми: Брат, няма да има проблеми за теб, моля те, помогни ми! Нямаше как да го оставя, близки сме си", заяви Исус, според когото починалият боксьор имал 6 мача с неговата самоличност, от които загубил четири. Той не изключва Борис да е падал нарочно и смята, че мениджърът му е прибирал значителни суми.

Друг братовчед на Станчов - 22-годишният Любо Иванов, също твърди във "Фейсбук", че треньорът е карал младежа да пада нарочно на ринга, пише "24 часа".

"Той беше един от най-добрите боксьори в Нови Искър. Как здраво, право, силно момче без никакви заболявания е получило инфаркт? Това момче е братовчед ми и е много добър на ринга. Треньорът винаги го караше да губи по точки. Беше му казал, че не се чувства добре от водата, която е пил. Треньорът му отговори "давай, ще издържиш." След минута и половина се строполил на земята. Видеоклипът е отрязан. Ако всичко беше окей, тренерът нямаше да избяга и да се прибере в България. Нещастник, долен продажник!", е написал Любо Иванов в профила си след смъртта на Боби.

Родителите на починалия в Албания български боксьор Борис Станчов - Александър и Симеонка, тръгват за град Шкодра, за да идентифицират тялото му и да го приберат в България за погребение, съобщиха самите те. Мъжът и жената признаха, че са били в неведение, че той се е боксирал под чуждо име. Двамата подозират, че смъртта не е от обикновен инфаркт, а е възможно да е причинена от медикаменти.

Родителите на починалия боксьор се съмняват дали не са направили нещо на сина им

Родителите на починалия боксьор се съмняват дали не са направили нещо на сина им

От мениджъра Венцислав Георгиев за последния мач родителите получили 400 евро и две лични карти