306 боксьори от 35 държави ще вземат участие в 72-ото издание на международния турнир за купа "Странджа". Това обявиха по време на пресконференция в Пресклуб "България" от ръководството на родната федерация по бокс. Най-старата надпревара в Европа ще се проведе от 22 до 27 февруари в зала "София" в столицата. Турнирът ще бъде и първа официална проверка за родните национали, както при мъжете, така и при жените, за олимпийската 2021 година. Конкуренцията се очертава да е изключително сериозна, предвид че в почти всяка категория, ще има олимпийски, световни и европейски шампиони.

Предвид пандемичната обстановка и мерките за безопасност, "Странджа" ще се проведе с всички необходими рестрикции, които да гарантират сигурността и здравето на участниците. Организацията ще е много стриктна, всички боксьори вече са преминали тестове за коронавирус, като всеки ден ще се правят такива и на случаен принцип.

Президентът на БФ Бокс Красимир Инински предвождаше делегацията, като пожела на националите ни, при мъжете и жените, да оползотворят труда, който са хвърлили по време на подготовката. Както на "Странджа", така и на предстоящите олимпийски квалификации и на последващата Олимпиада в Токио през лятото.

Леон Спинкс почина на 67-годишна възраст

Легенда в бокса почина на 67-годишна възраст

През 2017-а боксьорът е приет в Залата на славата

"В тази пандемична обстановка бих пожелал на първо време всички да са здрави, тъй като за съжаление това време се отрази на мен и на Българска федерация по бокс, които загубихме доста скъпи и близки приятели. На моите състезатели им пожелавам да постигнат мечтите си и да се представят достойно на олимпийските игри. Доволен съм от това, което виждам, както от треньорската работа, така и от самите състезатели. Много ми се иска да има Олимпиада и този труд, който хвърлят, да има резултат. Пожелавам им да са здрави и да покажат на ринга, че заслужават всички позитиви. Като ръководител искам да поведа четата и да им пожелая успех. Всичко вече е в ръцете и краката им. Боксът е индивидуален спорт, но всичко е въпрос на екипна работа. Така че за нас е важно да работим, останалото е плод на нашия труд. Всеки един резултат, който постигнем е следствие от работата, която сме положили", заяви Красимир Инински.

Президентът на БФ Бокс допълни, че в близко бъдеще ще се опита да организира и световно първенство в България. "Искам да пишем история с тези хора. Следващата ни голяма цел е домакинство на световно първенство. Ще направя всичко по силите си, за да успеем, но това е свързано и с доста сериозни финансови средства, защото таксата е много висока", уточни Инински.

На "Странджа" България ще бъде с пълни състави, както при мъжете, така и при жените. Сред водещите имена, които са записани за участие, личат олимпийските медалисти Шахобидин Зоиров (52 кг, Узб) - шампион от Рио 2016, Клементе Русо (+91 кг, Ит) - двукратен вицешампион и Мира Потконен (60 кг, Фин) - бронз от Рио 2016. В София ще пристигнат още 19 носители на световни и европейски отличия при мъжете, както и 17 при дамите.

Бразилия идва за спаринги с националките на България по бокс

Бразилия идва за спаринги с националките на България по бокс

"Момичетата са готови, здрави, тренират с голям хъс и желание"