Координаторът на всички национални отбори по бокс Михаил Таков коментира пред ТОПСПОРТ последните спекулации по темата с отнетия лиценз на звездата ни в тежка категория Кубрат Пулев.

Освен това дългогодишният бивш капитан и селекционер на представителния тим на страната ни отдели внимание на последните изяви на Младен Манев и Григор Саруханян на професионалния боксов ринг. И двамата ни доскорошни национали спечелиха срещите си в последната галавечер на промоутъра "Максфайт", като победиха съответно Милен Паунов и Таяр Мехмед на ринга в Слънчев бряг.

Таков засегна темата и за недостатъчното, по думите му, мениджърско присъствие в един от най-обичаните спортове у нас.

Ето какво каза г-н Таков пред медията ни:

"Мога да кажа спокойно, че и Младен Манев, а и Григор Саруханян са много качествени боксьори. Със сигурност мисълта за прекратяване на кариерата не им е минавала през ума, тъй като могат много и знаят как да използват своите предимства.

Да, те успяват да си гарантират известна заетост и ангажименти, предвид натрупания си опит.

Снимка 433061

Източник: "Максфайт"

Но за съжаление до известна степен имаме състезатели, които страдат от това, което засяга повечето професионални боксьори у нас - липсата на силно мениджърско присъствие.

С няколко от много добрите боксови зали, с които разполагаме, включително разбира се тази на братя Пулеви, може да се намери качествено място за подготовка. Има и спаринг партньори, с които състезателите могат да се готвят. Но според мен, а и не само, те не разполагат с онова, което всъщност е сред най-важните неща в бокса - промоутър, който да им гарантира силни съперници и доходоносни мачове зад граница.

Връщат лиценза на Кубрат Пулев този месец

Връщат лиценза на Кубрат Пулев този месец

Скоро ще може да се боксира на територията на щата Калифорния

Какво виждам аз - има начини състезатели да бъдат показани за много кратко в чужбина. Излизат, печелят пари за някой друг, взимат смешни суми, след което се връщат пребити, недооценени и отново са затворени в този кръг. Идеята не е просто с индивидуални изяви да се покажем и след това да си ближем раните. Трябва боксьорите да усетят, че наистина печелят от това. Трябват организирани действия, за да може да търпим развитие. Над 25 години не сме мръднали. Ако не беше Кубрат, нямаше да ни знаят в много страни по света. За професионално ниво говорим. За професионален бокс. Това просто не е сериозно. Така огромни усилия отиват на вятъра.

Кубрат Пулев: Завърших въздействащ двучасов обучителен курс за сексуален тормоз, направих грешка с Джени Равало

Кобрата: Завърших въздействащ двучасов обучителен курс за сексуален тормоз, направих грешка с Джени Равало

"Той ме накара да разбера по-добре, че инцидентът, който се случи на 23 март, между мен и журналистката, беше напълно неприемлив"

Виждате какво се случва, когато човек разполага с качествен, силен промоутър, какъвто е Боб Аръм. Кубрат знае и усеща, че има мощна подкрепа зад гърба си. И може да работи далеч по-спокойно.

Боб Аръм: Виждам отчаяние в лагера на дамата Суши и адвокатката Олред

Промоутърът на Кобрата в САЩ: Виждам отчаяние в лагера на дамата Суши и адвокатката Олред

"Все пак се стигна до моето изритване от пресконференцията"

Не мога да кажа кой от потенциалните му следващи съперници би бил най-подходящ за Кобрата.

Дали Тайсън, дали Руис, дали Джошуа. Но е факт, че в тази категория нищо и никога не се знае. Видяхте какво стана на последната битка за шампионските титли. Едва ли много хора са очаквали подобно нещо.

Сензацията е факт! Анди Руис нанесе първа загуба на Антъни Джошуа

Сензацията е факт! Анди Руис нанесе първа загуба на Антъни Джошуа

Зрителите в "Медисън Скуер Гардън" видяха цели четири нокдауна

Всичко може да се реши с един или няколко последователни удара. Видяхме го в бокса, който ни показаха Джошуа и Руис. Удар в областта на ухото може да ти причини съществени вреди и щети. Навлизащият рязко въздух може дори да ти спука тъпанчето.

Снимка 426653

Източник: GettyImages

Нищо не се знае. Не мога да се ангажирам в предвиждането на това как евентуално би се развил мач на Кубрат с Джошуа. Да, чух преди време, че нямал шанс и т.н. Но след това гледахме и мача с Руис, нали така? Същото важи за всички възможни сценарии, с всеки различен опонент.

Снимка 426655

Източник: GettyImages

Навремето и от Касиус Клей първоначално не се очакваше да нокаутира някои от гигантите срещу, които се изправяше, но постепенно това се промени. Той промени очакванията към самия себе си. Но е допускал и грешки. Майк Тайсън, Ленъкс Люис - всички имат и загуби. Не можеш само да печелиш. Това важи и за Джошуа.

Снимка 426657

Източник: GettyImages

Дано следващия път, когато разговаряме, вече има конкретен съперник за Кобрата, за да навлезем в детайли. На този етап можем да се ограничим от такива, за да няма допълнително напрежение.

Но въпросът с мениджърите остава. И е много съществен. Определящ за професионалния ни бокс.

Надявам се да се помисли сериозно в тази насока, за да бъдем и ние наистина професионалисти в това, което правим вече дълги години", каза Михаил Таков.

Кубрат Пулев: Готов съм да се бия с Тайсън Фюри по всяко време

Пулев: Готов съм да се бия с Тайсън по всяко време

"Може да участвам и в мач за титлата на IBF"