„Провели сме предварителни разговори с AIBA за включване на български отбор в Световните боксови серии (WSB) от следващия сезон на формата", каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев на пресконференция, организирана от Българската федерация по бокс. Българският отбор ще са нарича „Българските лъвове„ (Bulgarian Lions), а страната ни очаква 8 домакинства на мачове от груповата фаза на състезанието, които могат да се проведат в София, Пловдив, Варна и Русе. „Българската федерация по бокс ще кандидатства пред Министерството на младежта и спорта с проект за близо 500 000 лв., а останалите необходими средства за финансирането на формата ще бъдат осигурени от спонсори и телевизионни права", уточни министър Кралев. По предварителни разчети са необходими около 1 млн. лева за финансиране на участието на български отбор в WSB.

„Основната причина да участваме в състезанието е, че от следващите олимпийски игри в Токио през 2020 г. в бокса ще се играят 5 рунда по 3 минути, какъвто е и регламентът на WSB. Така нашите боксьори ще имат възможност да се адаптират максимално добре", каза Красен Кралев. Участието на български отбор в атрактивния формат на WSB ще донесе още ползи за нас по думите на министъра - трупане на допълнителен опит за боксьорите ни и затвърждаване на мястото на България като водеща сила в бокса. Интересът към срещите от WSB е огромен, над 50 държави предават мачовете от турнира и това ще е допълнителна реклама за страната ни. Според него участието в WSB ще даде възможност на българските боксьори и за допълнителни доходи, тъй като за всяка изиграна среща в турнира се получава заплащане. Българският отбор ще включва 10 мъже и две жени, а официалното му представяне ще бъде след Летните олимпийски игри РИО 2016.

На пресконференцията, в която участваха президентът на БФ Бокс Красимир Инински, вицепрезидентът на федерацията Емилия Груева, треньорът на националния отбор по бокс Хоел Еухенио Солер Арате и състезателите Станимира Петрова и Даниел Асенов, беше съобщено че Станимира Петрова е поканена от AIBA да бъде посланик на женския бокс през тази година. „Горда съм, че между толкова много спортисти, за популяризиране на женския бокс е избрана българка", каза Станимира Петрова. Според вицепрезидентът на БФ Бокс Емилия Груева това е признание, че боксьорката ни е сред най-добрите в света. Министър Красен Кралев обяви, че подготовката за следващите олимпийски игри Токио 2020 вече е стартирала и Министерството на младежта и спорта разработва програма за развитие на женските бокс, борба и кану-каяк. „Имаме добро бъдеще в тези спортове, имаме състезатели, които с примера и успехите си могат да запалят младите по спорта. Затова ще инвестираме допълнително, за да ги развием", каза Красен Кралев.

Красимир Инински и Емилия Груева представиха и българския отбор, който ще участва на европейските олимпийски квалификации в Самсун в началото на април.

Световните боксови серии (WSB) са революционен и атрактивен формат на АIBA, който се провежда от 2010 г. В него участват най-добрите боксьори в света, състезавайки се в отбори, без потници и каски и по правилата на Десет точковата система на АIBA в 5 3-минутни рунда в 5 срещи на мач. Състезанието има 2 фази - групова и плейофи. В груповата фаза мачовете са на принципа на размененото гостуване между отборите. WSB е състезание, което пълни залите с публика, а срещите се предават на живо по водещи телевизии и on-line.

През първите четири години на формата са участвали 12 отбора, в сезон VI (2016 г.) в WSB участват 16 отбора в 4 групи, от 4 континента. Отбори имат Русия, САЩ, Мексико, Мароко, Великобритания, Венецуела, Аржентина, Полша, Пуерто Рико, Узбекистан, Азербайджан, Куба, Китай, Турция, Украйна, Казахстан. За следващата 2017 г., когато България също ще участва с отбор, отборите ще бъдат повече. Боксьорите се състезават в 10 различни категории, а от този сезон в WSB се включват и жени в две от олимпийските категории. Всеки отбор има национална идентичност, в него обаче могат да се състезават както национални боксьори така и чужди.