Бившият абсолютен шампион в лека категория Девин Хейни (31-1, 15 нокаута) отне титлата на WBC в същата категория от сънародника си Реджис Прогреис през декември 2023 г. В дебютната си защита обаче той разочарова, на няколко пъти по време на двубоя бе на платното и загуби по точки от американеца Райън Гарсия.

Въпреки поражението Девин запази титлата, а съперникът му си вкара автогол, тъй като не се справи с теглото и даде положителна допинг проба. Не е изключено скоро "единицата" в графата поражение да изчезне от рекорда на Хейни. Гарсия бе заловен със забранени препарати, резултатът от двубоя ще бъде променен или отменен.

WBC разпорежда задължителна защита сега. Хейни не успя да се споразумее с испанеца Шандор Мартин (42-3, 15 нокаута). Поради това организацията определи дата за провеждане на търга за двубоя, който ще се проведе през следващата седмица - на 18 юни. Претендентът заплашва да отнеме титлата от шампиона: "Прякорът на Девин е "Мечтата". А аз съм най-големият му кошмар."

Мартин привлече вниманието към себе си през октомври 2021 г. - при дебюта си в САЩ той отстрани местната звезда Майки Гарсия. През 2022 г. испанецът губи от американеца Теофимо Лопес в елиминатор на WBC. Предвид факта, че победителят пое по друг път към титлата (отне пояса на WBO от британеца Джош Тейлър), WBC направи Мартин задължителен претендент.

Шандор подписа контракт за съвместно промотиране с Top Rank на Боб Аръм, като все още не е провел нито един двубой за новия отбор.