Президентът на УЕФА - Александър Чеферин призна, че към днешна дата се дават невероятно високи суми за трансфери. Управленецът обаче призова за спокойствие, тъй като европейската футболна централа работи по увеличаване силата на финансовия феърплей и изравняването на силите в Шампионската лига и Лига Европа.

"Наистина, към днешна дата се дават невероятно високи суми за трансфери. Но... Такъв е пазарът. Аз смятам, че всеки бизнес има определени граници, в това число и футболът в Европа. На първо място говорим за един фантастичен продукт, който се продава добре. Това е много радостно, защото голяма част от приходите са насочени така, че да остават вътре във футбола, като се изразходват за неговото развитие. Проблемът са парите, които излизат навън от футбола".

"Мениджърите например прибират твърди високи комисионни от трансфери. Това са пари, които не се връщат във футбола. Няма основание за паника. Работим по финансовия феърплей и за изравняването на силите в нашите турнири, които се радват на огромна популярност".

"Първо искам ви уверя, че Шампионската лига ще продължи да бъде най-добрият турнир в света, не се съмнявайте! Най-хубавото би било всяка държава да има равни шансове. Ние опитваме да увеличим шансовете на отборите от по-малките държави. Но петте страни с най-силни първенства генерират 86% от приходите, като 60% остават за тях, останалите 26% се разпределят солидарно. И аз като словенец бих искал всяка година да има словенски отбор в групите на Шампионската лига, но..."

Александър Чеферин иска таван на футболните заплати

Босът на УЕФА настоява за въвеждането на таван на футболните заплати

"Най-богатите клубове стават все по-богати и несъответствието между тях и малките отбори е все по-голямо", заяви Чеферин