8 бивши и настоящи световни шампиони ще се качат на ринга в столичната зала "Универсиада" за боевете от 63-тия боксов турнир "Странджа" (22-25 февруари), стана ясно след крайния срок за заявки. При мъжете единият е Детелин Далаклиев (от Милано`09), трима са кубинци (Пераса, Естрада и Лонго) и един бразилец (Евертон). Другите три са жени.

Ще участват 124-ма мъже и 42 дами от 30 държави, като най-силно впечатление по традиция правят кубинците. Техният наставник Роландо Асебал обясни, че в София е със състава за олимпиадата в Лондон`12. Това даде повод на Михаил Таков, за когото това е първо сериозно изпитание като старши-треньор на националите след завръщането му на поста, да прогнозира, че се очаква един от най-силните турнири в историята на "Странджа".

"Той обаче е само първият от предстоящите за нас. Най-важна, разбира се, е олимпийската квалификация през май в Турция", допълни Таков, който за "Странджа" е избрал 19 боксьори. От най-добрите го няма само бронзовия от Евро`10 в Москва в кат. 75 кг Младен Манев, който се бие там в полупрофесионални серии.