Борислав Михайлов оттегли оставката си като президент на БФС. Това се случи часове след решението на Димитър Бербатов да се кандидатира за поста. 

"Аз тогава се оттеглих, за да може БФС да работи спокойно. По различни причини моите колеги не можаха да свикат Конгрес. Минаха всички проверки. Те продължиха една година. Те не откриха нито едно нарушение от БФС. Гордо мога да дойда пред вас, починах си. Беше ви скучно без мен", каза Михайлов.

ТОПСПОРТ направи анкета със спортни журналисти след събитията в Бояна вчера. Предлагаме първата част от нея. 

Въпросите, които зададохме:

1. Как определяте случилото се по време на и след Изпълкома вчера?

2. Има ли място във футбола ни Борислав Михайлов и останалите от сегашното ръководство на БФС?

3. Кой е точният човек за президент на БФС?

4. Нормално ли е водещите ни клубове и тези от регионалните дивизии да участват с по един глас на изборите за президент на БФС?

ОТГОВОРИТЕ НА ПЪРВИТЕ АНКЕТИРАНИ:

ГЕОРГИ БАНОВ, ВЕСТНИК "24 ЧАСА"

1. Нещо очаквано. "24 часа" предупреди за такъв развой преди месеци.

2. За съжаление това не се решава от фенове и журналисти. Мястото го дават клубовете.

3. Този, който бъде избран през февруари.

4. В УЕФА Лихтенщайн има един глас, Англия също. Това е красотата на демокрацията. Трябва да спечелиш мнозинството. Заради това си има професионални лиги, които управляват първенствата.

Снимка 529064

Източник: "24 часа"

НИКОЛАЙ АЛЕКСАНДРОВ, "ДАРИК", DSPORT.BG 

1. Трудно могат да се намерят правилните думи, за да може да се опише максимално правдиво това, което бе сътворено. Думи като "безочие", "нахалство" и "безпринципност" са изключително слаби, за да се опише продължилото едно полувреме събитие от вчера. Въпреки, че се очакваше точно това от седмици насам, някак не вярвах, че в крайна сметка ще се случи. Все си мислех, че в края ще изскочи някой зад завесите и ще обяви на всички, че са присъствали на една голяма "скрита камера". Но уви... оказа се самата истина.

2. Години наред с почти абсолютно мнозинство спортните медии се изказаха относно шефството на Боби Михайлов и този Изпълком. Не виждам какво по-различно трябва да е мнението след година и половина. Но чак пък такова вкопчване във властта рядко се среща. Няма как това да има положителни последици. Каквото си могъл, си направил, каквото не си - не си успял, отстъпи, дай път, направи нещата така, че все пак да останеш в съзнанието на хората, на няколко поколения с някаква правилна постъпка. Но явно тези неща отдавна нямат никакво значение за тези хора.

3. Бъдещето ще покаже, но вече се съмнявам, че то скоро ще настъпи. БФС не иска да има бъдеще, там дори не живеят в настоящето, те дори не са в миналото. Там порядките са от каменната ера.

4. Естествено, че не е нормално. Но тук задавам въпроса: 24 часа след събитията от сряда колко от елитните ни клубове излязоха с някаква позиция, с нещо като несъгласие? Ами, значи са ок със статуквото. И това ще им бъде припомняно постоянно, когато започнат да мрънкат за съдийски грешки или за нещо друго, свързано с действията на БФС. Щом не си "против", значи си "за".

Снимка 529063

Източник: Фейсбук

СТАНИЛ ЙОТОВ, ВЕСТНИК "УИКЕНД"

1. Пускай Преслава!

2. Някои от тях да. Тези от САЩ 94' специално - не.

3. Организаторът на националния отбор за бездомни хора Виктор Кирков. Доказан кадърен и опитен спортен мениджър, с визия, който може да се справи. Изненадан съм, че не го видях в екипа на Димитър Бербатов.

4. Нормално е, клубовете трябва да бъдат равнопоставени, с равни избирателни права, независимо в кое ниво на футбола се състезават.

Снимка 529065

Източник: Фейсбук

ЖЕЛЮ СТАНКОВ, ВЕСТНИК "ТЕМА СПОРТ"

1. Постановка от селска вечеринка.

2. Имат място в пиеса в театъра на абсурда. Във футбола само като зрители, но да си купуват билети. Никакъв гратис!

3. Димитър Иванов, по-известен като Бербатов.

4. Аматьорската лига да се отдели и малките клубове да си гласуват за Румен Вълков. Изборният кодекс има нужда от промяна, както сега се прави за Парламент.

Снимка 265781

ВЛАДИМИР ИВАНОВ, ВЕСТНИК "ТЕМА СПОРТ"

1. Цирк на наглостта и пародия.

2. Не!

3. Бербатов. Дори Порточанов изглежда по-добър вариант от Михайлов. 

4. По-скоро е нормално, но не и с колективни "трапези" преди конгрес...

Снимка 529066

Източник: Фейсбук

СТЕФАН РАЛЧЕВ, "БУКМЕЙКЪР РЕЙТИНГИ"

1. Наглост! Безочие! Показно надсмиване над всички и всичко. Само че, когато се самозабравиш, рано или късно винаги идва моментът да си платиш сметката. Винаги...

2. Категорично НЕ. Те отдавна доказаха, че се провалиха във всеки един аспект от управлението си.

3. Моят фаворит винаги е бил Лъчезар Танев. Според мен, ако той някога би имал интерес и категорично се разграничи от настоящите управляващи, които са горе долу от неговото поколение - би бил добър вариант. Човек с опит, много европейски познанства и видял как се прави "бял" футбол. Ако трябва да избирам между кандидатурата на Димитър Бербатов и някой от настоящия Изпълком, разбира се, че съм "за" Бербатов и неговото поколение.

4. Естествено, че не. Но това предложение дойде именно от четвъртите в света. Според мен, за да не се изключват напълно аматьорските клубове, един от вариантите е футболната карта да се районира и всяка област да има конкретен брой представители. Така няма Югозападна България да има 100 гласа и ако "имам човек там", гласуването да е безпредметно. Така биха били изравнени възможностите и гласуването да се сведе до пъти по-малко клубове/гласове.

Снимка 483129

Източник: topsport.bg

ВЕСЕЛИН КОЛАРОВ, GOL.BG

1.Цирк! След 558 дни си оттегляш оставката... Това къде го има? Случвало ли се е някога или е световен прецедент? И не питам само за футбола, а за всички сфери. Лошото е, че през тези 558 дни нямаше промяна във футбола ни. Тоест - с или без теб, разлика няма.

2. Смятам, че е време за промяна. Футболът ни се нуждае от свежа и необременена "кръв". Както в ръководните позиции, така и надолу по стълбата.

3. Димитър Бербатов и неговият екип са точните хора. Млади, амбициозни, играли в най-големите първенства. Хора от сегашното ръководство изтъкват, че Бербатов и екипът му нямат опит. Нима те имаха голям опит през 2005 година? Ако не ме лъже паметта, само Боби Михайлов имаше малък опит, останалите никакъв. Но в екипа на Бербатов има човек с опит.

4. Всеки клуб трябва да има равен брой гласове, без значение как се казва и в коя дивизия играе.

Снимка 513771

Източник: topsport.bg

АЛЕКСАНДЪР ЛИНДАРЕВ, GOL.BG

1. Нагло и цинично! Пълно морално падение.

2. Тези хора докараха футбола ни до невъобразими дъна и не само, че нямат място, но трябва да поднесат извинение на целия български народ и да се оттеглят с поне капка достойнство.

3. Трябва да бъде независим от никого човек. Някой който има силна воля и хъс за работа. Димитър Бербатов отговоря на тези критерии.

4. Според мен не е нормално. Трябват сериозни реформи по всички нива на веригата, а мисля че Бербатов е точният човек, който ще може да ги осъществи.

Снимка 529067

Източник: Фейсбук

ГЕОРГИ СИМЕОНОВ, АКТУАЛНО СТУДИО "ДЕРБИ"

1. Скандално. Все едно Бирисов да пренебрегне изборите и да каже, че продължава да е премиер.

2. Има, но само в историята.

3. Един от двамата Петрови или Бербатов

4. Не, не e... 

Снимка 529068

Източник: Фейсбук

РАДОСТИН СПАСОВ, ТВ+

1. Абсурдно. Особено увеличаването на отборите в Първа лига за новия сезон.

2. По-скоро не. Не мога да твърдя за всеки член на Изпълкома поотделно, но завръщането на Михайлов на поста е меко казано неуместно.

3. Трудно ми е да кажа. Кандидатурата на Бербатов носи определени надежди, но да не забравяме, че преди 15-на години такива бяха насочени и към "Четвъртите в света".

4. Не мога да преценя. Но не е нормално да се увеличава броят на професионалните отбори, при положение че само този сезон 3 тима не успяха да завършат участието си във Втора лига.

Снимка 353150

Източник: Личен архив

ОЧАКВАЙТЕ ОТГОВОРИТЕ И НА СЛЕДВАЩИТЕ АНКЕТИРАНИ!