Димитър Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров отново рамо до рамо. Както беше на терена, но този път начело на българския футбол. "Трите коня", които водеха и напътстваха "каляската" на националния ни отбор в един от последните му добри периоди.

Всъщност - в последния такъв.

Димитър Бербатов официално се кандидатира за президент на БФС!
Обновена

Димитър Бербатов официално се кандидатира за президент на БФС!

С него са Мартин Петров и Стилиян Петров

Трябва ли да изброяваме постиженията на всеки от тях поотделно? Ако някой е фен на статистиката, нека го направи. Всеки в страната е наясно с усещането за гордост, за радостта, която всеки от тримата ни носеше - като фенове и българи.

Вероятно, ако знаехме какъв период ще последва за представителния ни тим, щяхме много повече да уважаваме и ценим постигнатото от тях.

Снимка 528851

Източник: LAP.bg

Това, че Стилиян беше капитан на един от шотландските грандове. Че бе такъв и на отбор от Висшата лига. Че се превърна в една от чуждестранните легенди на Острова. В неоспорима величина. Това, че пребори всичко в професионалната си кариера, а след това прескочи и най-високото лично препятствие, осмелило се да застане на пътя му.

Снимка 230957

Източник: GettyImages

"Светкавицата" Мартин Петров, както веднъж беше писал за него Мартин Самюъл в британската преса. Който още преди да заиграе в Манчестър Сити вече беше звезда. И футболистите в Атлетико до ден-днешен се радват, че са имали честта и удоволствието да играят рамо до рамо с него. Че Кун Агуеро говори за Мартин така, приравнявайки го към най-големите футболисти, редом до които въобще е имал възможността да бъде. Че се чуват регулярно с Хосеп Гуардиола и взаимно се вслушват в съветите си, касаещи най-популярната игра в света.

Снимка 399571

Източник: Twitter

А какво да кажем за Бербатов? Не, не правим градация между тримата. Не ги съпоставяме. Но кога отново българин ще бъде голмайстор на Висшата лига? Кога български футболист ще вкара хеттрик на Ливърпул, а един от головете от този двубой все още се дават за пример и остават завинаги в историята. Кога Пеле ще се здрависа с наш нападател и ще му каже, че се радва да го види най-сетне и на живо? Мегазвезда. Такива имаме само няколко в историята си. Единственият аргумент срещу него у нас - отказът от националния отбор. Нека кажем само това по темата: Който е на негово място някой път, нека коментира и критикува. Останалото е мълчание, както е казал поетът.

Снимка 251727

Източник: GettyImages

Сега мегазвездата прави рязък завой с един дързък, по-скоро очакван ход. Много критици на Острова искаха да го видят в амплоато на треньор. Казвайки, че разполага с философия за играта, която ще бъде отлично да се прехвърли и върху идните поколения.

Димитър Бербатов избра нещо друго. Съвсем различно.

Снимка 528855

Източник: LAP.bg

Повярва в собствените си думи - че футболът ни има нужда от спешна, адекватна, професионална намеса, докато съвсем не сме му изпуснали края.

Че има нужда от кардинална промяна.

На всички в залата вчера вероятно се струваше, че той действително мисли това. Че не изрича поредното клише. За да се хареса някому. А и няма причина да го прави, след като многократно е бил в ролята на антигерой в нашата "футболна христоматия". Може да се каже, че е свикнал да има подобни безпочвени обобщения по негов адрес.

Както беше свикнал и най-великият футболист в историята ни.

Снимка 528840

Източник: LAP.bg

На чисто емоционално ниво, е много ефектно събирането отново на тримата ни славни футболисти. Обединени от обща, голяма, може би съдбоносна цел.

Снимка 313672

Източник: LAP.bg

На практика обаче те ще се нуждаят от изключително професионален, изпитан в битки екип. Защото за сериозните възникнали проблеми в бъдеще, ако Димитър Бербатов бъде избран, само с емоция няма да е възможно да се случат нещата. Ще е необходим ръководен опит. Отраканост и от тази гледна точка. Така че можем да се надяваме, че Бербатов е избрал и точният, достатъчен компетентен състав и в тази насока.

Като един истински селекционер, той получава възможността да излезе с вариант за една брилянтна селекция. Определяща. Най-важната. В опит да спечели наглед почти невъзможна да спечелване битка.

За бъдещето националния ни отбор. За бъдещето на българския футбол.

Снимка 313673

Източник: LAP.bg

За връщането на онези гордост и чест, за които стана дума в началото.

За окончателното изтриване на пренебрежителния подход в момента към първия отбор на страната ни. Към клубния ни футбол въобще.

За отношенията с УЕФА в толкова динамичната напоследък международна обстановка.

Лобито на България пред останалите страни.

Професионализъм в изказванията за националния отбор и за българския футбол.

Професионализъм в мненията на официалните лица след срещите на тима ни.

Професионализъм в провеждането на събитията, свързани с Българския футболен съюз.

Тотална яснота и прозрачност на всичко, случващо се под покрива на новите мултимилионни постройки в Бояна.

Точен разчет на всяка разходвана стотинка от централата.

Висока степен на организация при домакинствата на страната ни на приятелски мачове, специални събития, конференции, посещения на официални лица от УЕФА или футболни централи на други страни.

И най-вече - честност. Отговорност пред обществеността за свършената работа, но и за пропуснатите ползи. И минусите на управлението. С посочени аргументи за това как те могат да бъдат коригирани в бъдеще.

Снимка 528838

Източник: LAP.bg

Сложно е. Трудно е. Няма да е леко за никого.

Има много причини за всеки от настоящите и бъдещите кандидати за позицията да бъдат или пък да не бъдат избирани.

Но дано всички осъзнават важността на това решение. Защото преди време си казвахме, че ще го мислим, ако някой ден съвсем изпаднем в "трета глуха" и ни няма на сцената. Ами няма ни. Никъде.

Под нечии палец сме на европейската и световна карта. А това не може да е съдбата на българския футбол. Никой не иска да бъде така.

Защо точно Димитър Бербатов? А защо пък не?!

Снимка 423407

Източник: LAP.bg