Членът на Изпълкома на БФС Петър Величков отговори на въпросите на dsport и "Дарик радио". Ето какво каза той:

През месец октомври 2019 година, след заседание на Изпълкома, бе обявено, че всички членове са подали колективна оставка. Вие лично подадохте ли оставка тогава?

- Да, аз подадох оставка в писмен вид. Дискусията беше за колективна оставка независимо, че в правния мир няма подобно понятие. Един по един 5 от членовете на ИК подадоха своите предварително подготвени писмени оставки. Това бе последвано от устни волеизявления на останалите членове на ИК, че подават оставки. Единствено Йордан Лечков говореше двусмислено и увърташе. Призивът на един от колегите - Венци Стефанов, насочен към Лечков, беше: "Данчо, нека не те изхабяваме по този начин. Присъедини се към оставките на всички, откажи се и от правото си по устав да поемеш управлението на БФС като първи вицепрезидент. Без това си в предизборна кампания за местните избори. В противен случай ние трябва да те свалим от поста първи вицепрезидент, защото, при създалото се напрежение, поемането на управлението на БФС от теб е неприемливо. Тогава Лечков, след коментари и обяснения и намесата и на други членове на ИК, които го убеждаваха да не създаваме повече проблеми каза: "Добре , разбирам, ок, съгласен съм да се оттегля". Дали непосредствено след заседанието на ИК или впоследствие се е сетил да говори, че оставка не е подавал и да се измъква по този начин не знам. Беше доста напрегнато заседание. Предполагам колегите, които направиха изявления след съответното заседание, говореха за колективна оставка, защото имаха предвид, че всички сме подали оставки.

България може да получи сериозна санкция от УЕФА?

България може да получи сериозна санкция от УЕФА?

Шампионатът не може да бъде променян в разгара на сезона

Ако сте подали оставка планирате ли да я оттеглите преди или на Конгреса на 25 юни?

- Не смятам да оттеглям подадената от мен писмена оставка.

Ако сте променили мнението си от октомври 2019 година до момента каква е причината за това?

- Не съм променил мнението си и няма да го направя. Редно е да спазим дневния ред - волята и очакванията на футболната общественост. Ако някой се смята за желан, си има морално издържан ред. Нека подаде оставка и остане зад нея и след това да се кандидатира отново или бъде предложен за член на ИК от някой кандидат-президент.

Смятате ли, че футболната общественост има доверие във вас и вашите колеги от Изпълкома на БФС?

- Смятам, че футболната общественост няма доверие във всички членове на ИК. Достойни хора и хора с възможности да дадат много на БФС има в Изпълкома, а прелегитимацията им минава през оставка и последващо ново избиране.

ДК наказа Нефтохимик с имуществена санкция

ДК наказа Нефтохимик с имуществена санкция

Заради пререкания съ сслужебни лица

Според вас възможно ли е Конгресът на 25 юни да избере ръководство на БФС с нов 4-годишен мандат на управление?

- Да. За мен има няколко варианта. В случай на оставки на всички членове на ИК и президента приети от конгреса - категорично и безспорно ще имаме изцяло ново ръководство с 4 годишен мандат. Също така съществува и вариант 2. В случай на включване в дневния ред и освобождаване на цялото ръководство от конгреса, независимо от желанията на този и онзи, независимо от подадени или неподадени оставки също може да има избор на ново ръководство с мандат от 4 години. Съдебната практика "Порточанов" е базирана на обжалване от Христо Порточанов на решение за избор на ново ръководство на БФС без преди това, макар и формално, да бъде освободено старото ръководство. Има обаче и съдебна практика и в противоположна посока при други идентични казуси за юридически лица регистрирани по закона за юридическите лица с нестопанска цел. Ако е необходимо мога да я цитирам. Повтарям - мотивите за обжалването на Порточанов решенията на тогавашния конгрес са за избор на ново ръководство без предхождащо освобождаване на предишното ръководство. Сега в дневния ред на конгреса това може да бъде лесно уредено, за да не се стигне до същия казус. Възможността съдът да не впише новоизбраното ръководство е само теоритична. Дори това да стане това означава, че старото ръководство ще остане начело на БФС до следващия конгрес. А нима сега не се върви по същия път? Сега се подготвя избор на частично ново ръководство доминирано от по-голяма част от старото ръководство с мандат до следващия конгрес. Не разбирам упорството на някои некомпетентни по конкретния казус колеги. А може би е лесно за разбиране. Ако сега изберем частично ново ръководство, неподалите или в последствие оттеглилите оставки колеги твърдо остават до следващия конгрес. Иначе, ако изберем изцяло ново ръководство и има вписване на това новото ръководство от съда, твърдо си заминава целия стар ИК и президент още след конгреса, а мандатът на новото ръководство ще е 4 години, ако така е дефиниран изборът в дневния ред на конгреса. Единствената разлика при двата варианта (и при двата няма да има последващ конгрес, ако новоизбраното ръководство с мандат от 4 години бъде вписан в съда) и това, което в момента е на дневен ред, да го наречем Вариант 3, а именно избор на частично ново ръководство с мандат за 7-8 месеца е, че можем да опитаме да спестим на БФС няколкостотин хиляди лева за два последователни конгреса в рамките на няколко месеца. Тези варианти аз лично ще го сложа на масата при следващото заседание на Изпълкома.

Николай Илиев: Костадинов президент на БФС? Нека не се шегуваме с тази важна тема...

Ники Илиев: Костадинов президент на БФС? Нека не се шегуваме...

"Одит трябва във футбола ни, цялостна проверка на всичко от-до"