Бившият шеф на съдиите - Петър Петров, който отговаря за въвеждането на ВАР у нас, сподели повече подробности около стартирането на системата в Първа лига. По първоначални данни, това трябва да се случи в края на месец април. Ето какво каза той пред БНТ:

"Край на романтиката във футбола. Време е за иновациите. Всички, които влагат пари във футбола, искат феърплей. За 24 април, в първата шестица, би трябвало да бъде въведена системата ВАР. Ако не ни попречат някакви обективни трудности, като пандемията, например.

Петър Петров и Веселин Мишев за въвеждането на ВАР в България

Петър Петров и Веселин Мишев за въвеждането на ВАР в България

Двамата ще ръководят проекта за поставянето на системата у нас

През октомври и ноември, паралелно с обучението на съдиите, заедно с фирмата, която ще въвежда ВАР у нас, ще направим инспекция на стадионите в елита. Те ще дадат своите предписания и изисквания. През месец март или април, представител на ФИФА ще направи технологичен тест на всеки стадион и ще даде сертификат. Лицензът няма да го дава БФС, а ФИФА. По моя информация, не са огромни инвестициите, които нашите клубове трябва да отделят за въвеждането на ВАР.

Определили сме осем ВАР инструктори. След като получат сертификати нашите инструктори, се започва офлайн обучение със сесии и клипове. После с офлайн мач, после мач със сурогатен рефер, след това излизаме на терен със симулативни инциденти и симулативни мачове.

Нашата общественост трябва да знае, че ВАР е помощна система, която спомага за изчезването на важните грешки, които могат да променят крайния резултат".

БФС провежда конкурс за международен съдия

БФС провежда конкурс за международен съдия

Търси се заместник на Стефан Апостолов