Вчера Йордан Лечков заяви, че националният отбор на България домакинства в Разград, защото стадион "Васил Левски" не отговаря на изискванията на УЕФА. Съоръжението в Борисовата градина се стопанисва от Национална спортна база. Ето какво обявиха от НСБ пред колегите от "Спортал":

"Уверяваме, че Национална спортна база (НСБ) ЕАД полага всички необходими усилия, съобразно финансовите си възможности, за да поддържа Националния стадион "Васил Левски" в състояние за провеждане на футболни срещи съгласно изискванията на УЕФА.

Националният стадион вече не отговаря на изискванията на УЕФА

Националният стадион вече не отговаря на изискванията на УЕФА

Така твърди вицепрезидентът на БФС - Йордан Лечков

За провеждането на международни спортни мероприятия Националният стадион подлежи на лицензиране всяка година като разрешението за това се издава от Софийската областна управа. Действащото разрешение за използването на Националния стадион за провеждането на международни спортни мероприятия за период от една година е издадено на 2 август 2022 г. от областния управител на София. Съгласно тази заповед, на практика, стадионът е лицензиран за провеждането на международни футболни срещи до 1 август 2023 г.

Що се отнася до състоянието на осветлението на Националния стадион, то последният сертификационен акт е издаден на 17 януари 2023 г. Съгласно този документ - "Протокол за контрол на изкуствена осветеност", Националният стадион "Васил Левски" покрива изискванията и нормите на УЕФА за съответстващата му категория стадиони. Фирмата, извършила сертификацията на осветлението на спортното съоръжение, е с действаща акредитация за извършването на тази дейност в Изпълнителна агенция "Българска служба за акредитация".

Ръководството на НСБ ЕАД, както и ръководството на Националния стадион, нямат директна комуникация с УЕФА относно изискванията на европейската футболна централа. Тази институционална комуникация е в компетенциите на Българския футболен съюз, на когото НСБ ЕАД предоставя текущите сертификационни документи на стадиона, както и попълнени въпросници за актуалното състояние на съоръженията. В НСБ ЕАД не е постъпвала официална информация, че Националният стадион "Васил Левски" не отговаря на изискванията на УЕФА за провеждане на футболни срещи".

Продължаваме промяната

Продължаваме промяната

С държавната футболна измяна