От днес до края на месец ноември групата от български съдии, която се подготвя за работа със системата ВАР, се обучава на терен. Това съобщи официалният сайт на Българския футболен съюз.

С помощта на футболистите от 9 софийски футболни школи, реферите развиват уменията си да боравят с иновацията в оптимално реални условия. Юношите на Бароко, Левски, Локомотив София, Национал, Септември, Славия, Царско село, ЦСКА - София и ЦСКА 1948 разиграват сесии със симулативни инциденти и футболни срещи на терените на Национална футболна база Бояна, които към момента са оборудвани с цялата необходима техника. Практическата фаза от обучението на реферите е в рамките на 9 дни, през които всеки от сформираните съдийски екипи трупа опит в рамките на половин ден.

Снимка 506072

Източник: LAP.bg

Обучението на съдиите започна през октомври с предварителен двудневен семинар, воден от инструктора на ФИФА Майк Ван дер Рьост (Холандия), по време на който 8 български VAR инструктори преминаха обучение и издържаха тест за издаване на сертификат. Основната фаза на методическата подготовка започна на 19 октомври, като тя включва три етапа. През първата фаза (до 2 ноември) съдиите ни се готвиха офлайн с помощта на два симулатор-тренажора (видео оперативни стаи) и ще преминат през 3 нива на подготовка - 3 сесии по 25 клипа прости инциденти, комплексни ситуации с трудни, масови конфронтации и сложни за отсъждане засади, а накрая ще ръководят виртуално и цял мач, при който един рефер ще играе роля на главен съдия на терена, а друг - на VAR-асистент.

Петър Петров с нови подробности за въвеждането на ВАР в България

Петър Петров с нови подробности за въвеждането на ВАР в България

"В момента обучаваме нашите съдии, паралелно с това инспектираме всички стадиони в България"

През декември и януари родните съдии ще положат 5 теоритични теста по VAR протокол с клипове, предоставени от Hawk Eye (общо 2000 клипа за обучение). Окончателната и най-важна част на обучението ще протече между 18 и 28 февруари, когато ще бъде организиран турнир между отбори от софийски детско-юношеските школи в 3 възрастови групи - до 17, до 18 и до 19 години. Тимовете ще изиграят общо 36 реални мача, за които няма да бъде използвана импровизирана VAR стая, а специализирани ванове, които ще бъдат употребявани за плейофната фаза на първата шестица от ППЛ. Така, към 1 март 2021 г. българските рефери, включени в обучителната програма за VAR, ще получат необходимите сертификати.

Снимка 506071

Източник: LAP.bg

Българският футболен съюз благодари за отзивчивостта и професионализма от страна на детско-юношеските школи, които се включиха в проекта.

Снимка 506070

Източник: LAP.bg