Вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков анализира актуални теми около централата като сподели мнение на Димитър Бербатов и евентуален нов Конгрес.

"За никого не е тайна, че БФС е неправителствена организация, част от европейското футболно семейство. Когато преди 7-8 месеца Изпълкомът взе решение за провеждането на конгрес на 18 март, група хора искаха конгрес, който се проведе по техните правила, на техен терен, назначен от съда. Още тогава стана ясно, че конгресът е редовен, признаха го ФИФА и УЕФА. Всичко друго е една голяма спекулация. Трябва да се гледа уставът на БФС, а не да се чете между редовете. Дори и на някого да не му харесват правилата, те трябва да се спазват. В случая БФС спази на 100 процента всичко това. Хората взеха своето решение на 12 октомври президент на централата да бъде Борислав Михайлов. Аз не виждам причина да се провежда нов конгрес", започна Лечков пред БНТ.

Бившият футболист допълни, че съюзът би провел нов конгрес, но само и единствено за гласуването на новия бюджет на БФС, тъй като тази точка е отпаднала от дневния ред на извънредния конгрес миналата година.

"Ние не искаме помощ от държавата, искаме промяна в законодателството за финансирането на футбола. Вече 30 години държавата е обърнаха гръб на футбола. БФС е единствената спортна организация, която не се финансира от държавата. Съюзът показва самостоятелност и стабилност, което не се харесва на много хора. Ако се провежда нов конгрес, той трябва да бъде само за гласуване на бюджета", сподели Лечков.

Виктор Касай настоява да се увеличат парите на българските съдии

Виктор Касай настоява да се увеличат парите на българските съдии

По този начин нямало да им се налага да работят и още нещо

Той категорично заяви, че БФС не е задължен да провежда нов изборен конгрес, в случай че съдът уважи обжалването на кандидат-президента Димитър Бербатов на резултатите от последния изборен конгрес на централата.

"Каквото и да бъде решението на съда, конгрес се провежда от президента на БФС чрез ИК. Ние не сме задължени да провеждаме нов конгрес. През октомври бяхме добронамерени, защото видяхме, че има недоволство. Дадохме шанс и хората преизбраха президента Михайлов", каза специалистът.

Той определи Бербатов и екипа му като неопитни и ги посъветва да отворят школи из страната, ако искат наистина да помагат на българския футбол.

"Бербатов и неговите поддръжници имат достатъчно спечелени средства от футбола, отдавна вече не са футболисти. Те биха били полезни на футбола като си направят школи в Благоевград, Враца и Монтана. Да финансират в база и стадиони. Искат да станат управляващи, но нямат опит и не познават футболната материя", заяви вицепрезидентът на БФС.

Лечков се противопостави на решението на централата да премахне ограничението за броя чужденци в клубовете.

"Наличието на чужденци е избор на клубовете. Това е демокрацията и изборът на Европа - и в Англия, и в Германия играят с по 9-10 чужденци. Аз съм твърдо против чужденците, но това е право и политика клубовете", завърши Йордан Лечков.