Предстоящият на 15 март (петък) изборен конгрес на БФС почти сигурно ще остане на тъмно за медиите и феновете, съобщава "Тема Спорт".

Подобен сценарий се разигра и при предишния избор на 12 октомври 2021 година. Тогава на живо от залата в НДК през телефона си в социалните мрежи предаваше кандидатът Димитър Бербатов.

Емил Костадинов пое БФС

Емил Костадинов пое БФС

Смени Касабов

Медиите пак няма да бъдат допуснати в заседателната зала в хотел "Маринела", където ще се проведе конгресът. Той започва в 10:30 часа. За журналистите ще бъде обособена отделна зала до конгресната и след това микс зона.

Все още не е решено дали ще има видеоизлъчване на монитори във въпросната зала за медиите. И ако има, колко ще продължи то - само до встъпителните думи или и после при броенето на гласовете. От БФС са поканили да присъстват представители на ФИФА и УЕФА.

Според списъка на сайта на централата право на глас имат 540 клуба. Друг е въпросът колко от тях ще излъчат делегати и дали всички ще бъдат допуснати до участие при изрядни документи, или може да има отказ, както се случи през октомври 2021-ва с няколко клуба.

"Както винаги, ще сте в съседната зала. Ще имате достъп, всичко ще ви се каже. Повече не мога да говоря, защото имам много работа", лаконичен бе пред "Тема Спорт" по темата временно изпълняващият длъжността президент на БФС Михаил Касабов.

Както е известно, той е и кандидат, след като Славия го издигна. Отделно, Касабов бе избран от Изпълкома за председател на комисията за подготовка на конгреса, а на тази за подготовка на документи за конгреса е Емил Костадинов. Очаква се в най-скоро време като кандидат Касабов да излезе в отпуск, както е по закон.

През декември Изпълкомът одобри следния дневен ред на конгреса, който е в 7 точки:

1. Отчет за изпълнението на Програма на БФС за развитието на футбола за 2022 и

2023 г.;

2. Финансов отчет за 2022 и 2023 г.;

3. Разглеждане на жалби до Общото събрание;

4. Гласуване на подадена оставка от Президента на БФС;

5. Освобождаване на членовете на Изпълнителния комитет на БФС;

6. Избор на Президент на Сдружение "Български футболен съюз";

7. Избор на членове на Изпълнителния комитет на Сдружение "Български футболен съюз".