Вицепрезидентът на БФС - Йордан Лечков обяви, че Борислав Михайлов ще се кандидатира за президент на футболния съюз на предстоящия редовен Конгрес през 2022 година. Лечков е на мнение, че само Михайлов може да стабилизира българския футбол. Ето какво още каза той в интервю пред колегите от "Блиц":

БФС обяви отличниците сред младите футболисти в България

БФС обяви отличниците сред младите футболисти в България

Вижте ги

Г-н Лечков, как сте? Къде ви откривам в момента?

-Добре съм. В моя роден край съм и тичам по задачи.

Напоследък като че ли има някакво затишие в българския футбол. Не се коментира толкова много БФС, Боби Михайлов, кандидатите за президенти и т.н.?

-Ами сега на преден план изскочиха парламентарните избори. Там е интересно. И за мен по-важното е какво ще се случи с държавата и дали най-после ще настъпи една дългоочаквана от мен промяна.

Какво имате предвид?

-Трябва да бъде променен законът за финансиране на спортните клубове. Не говоря само за футбола, а за спорта като цяло. Тази промяна е жизнено необходима. Посочвам ви елементарен пример и хората, които са наясно с материята, ще ме разберат - искаш да даваш 100 лева за спорта и тези пари трябва да се признават за разход. Ето това трябва да се промени и така ще се изчистят самите футболни клубове.

Апелативният съд решава съдбата на Борислав Михайлов в БФС

Апелативният съд решава съдбата на Борислав Михайлов в БФС

Агенцията по вписвания е обжалвала

А в БФС как са нещата?

-Как да са? Там се вдигна излишен шум. Аз отдавна съм казал, че футболният съюз си има президент, че всичко друго е нелегитимно. Че няма как да има конгрес в момента, а когато му дойде времето - т.е. през февруари 2022 година. Появиха се кандидат-президенти. Стягат хората кампания, лошо няма, но конгресът е още далеч.

Завърна се и Боби Михайлов. Изненада ли ви това негово решение?

-Категорично не. Категорично. Защо да ме изненада, след като Боби си беше и е президент на БФС. Неговата оставка беше една скалъпена история. Принудиха го да я подаде. Сещате се кой стоеше зад всичко това. Така нареченият расистки скандал беше изпипан сякаш по холивудски сценарий - майсторски и професионално.

Сценарий? Искате да кажете, че хората, обиждали английските национали...

-Да. Точно това искам да кажа. Те бяха част от атаката. Бяха ръката на операцията по премахването на Боби Михайлов, а не мозъка. Бяха изпълнителите. Тези хора как влязоха на стадиона, питам аз? Как излязоха от там? Познаваш ме от години и знаеш, че аз винаги казвам това, което мисля. Винаги.

Какъв трябва да е следващият президент на БФС и сред кандидатите виждате ли достоен за поста човек?

-Следващият президент трябва да е пак Борислав Михайлов.

Секретарят на СТК е с последно предупреждение?

Секретарят на СТК е с последно предупреждение?

Санкцията дошла лично от Борислав Михайлов

Не се знае обаче дали Боби ще се кандидатира отново...

-Ще се кандидатира. Нали искате новини - ето ви новина. Гореща новина или както му казвате - топ новина. Боби Михайлов ще се кандидатира отново и аз ще издигна кандидатурата му. Бъдете сигурни, че много хора пак ще го подкрепят.

Искам да ви върна 11 години назад. Тогава Бербатов се отказа от националния отбор и обяви, че един ден ще се завърне, за да го оправи. Идва ли този ден?

-Ама нека се кандидатира момчето. Аз не искам да се заяждам. Чета разни негови идеи. Ами то само предложения за административни промени - кой да плаща съдийските такси и така нататък. Нека поеме ангажимент да направи нов стадион, да стори нещо глобално. Любопитно ми е какъв управленски опит има Бербатов. Да, футболната му кариера никой не я оспорва - богата, пълна с успехи. Но как ще управляваш нещо, след като няма никаква практика в даден клуб. И сега изведнъж скачаш в дълбокото.

Преди 11 години се заговори, че един от виновниците Бербатов да се откаже от националния отбор сте вие?

- Не, не отпреди 11 години се заговори, а вече 11 години се говори това. Постоянно и непрекъснато, когато се заговори по тази тема. Моля ви. Несериозно е. Аз критикувах Бербатов и отбора публично. Имах ли право да го направя - имах. Така съм критикувал и други хора. Критикувал съм играчи, треньори, включително и Стоичков. Не може това да е повод да напуснеш националния отбор.

Пламен Марков: Трябва да сме слепи, за да не виждаме, че се нуждаем от промяна във футбола ни

Пламен Марков: Трябва да сме слепи, за да не виждаме, че се нуждаем от промяна във футбола ни

Аз приветствам идеята на Бербатов и неговия екип, коментира Марков