Президентът на БФС - Борислав Михайлов, даде интервю за Gong, в което говори по всички актуални теми в българския футбол.

- Г-н Михайлов, преди няколко дни в социалните мрежи обявихте, че искате от националния отбор "дух, воля и резултати, които да ни върнат на голямо първенство". Да разбираме ли, че сте обнадежден от жребия?

- Както подчертах още тогава, жребият е единственото нещо във футбола, което не зависи от усилията на даден отбор - всичко останало е въпрос на класа, мотивация, стил. Тъй че препоръчвам да не се люшкаме в крайности след жребии - по същия начин щях да разсъждавам, независимо в коя от другите групи се бяхме паднали. Разбира се, няма как да не отчетем липсата на изявени супер сили в нашата група, но онова, което ме обнадеждава, е показаното от националния ни отбор в последните два мача. Рано е да твърдим, че почеркът на Младен Кръстаич се вижда ясно; убеден съм обаче, че взехме добро решение и вървим в правилната посока.

- Кръстаич и Георги Иванов бяха умерени в изказванията си след жребия - поставило ли е ръководството на БФС цел пред отбора за следващите квалификации?

- Целта се подразбира. Вярвам, че с достатъчна концентрация спрямо всеки следващ съперник стъпка по стъпка можем да извървим пътя към класирането. Естествено, помага и фактът, че треньорът ни съвсем доскоро беше начело на Сърбия и познава съперниците от региона. Най-важното е веднъж завинаги България да престане да се притеснява от един или друг опонент, а да показва собствения си стил - това приехме като политика в новата си стратегия, и се стараем да го налагаме максимално.

- Наред с позитивното представяне на националния отбор обаче в българското първенство се създаде сериозно напрежение - Левски дори излезе с декларация, в която на практика свали доверието си от Вас...

- Знаете ли, в първия момент реших, че е шега. Това изявление не беше подписано от конкретен човек от ръководството на Левски, бил той собственик, президент, изпълнителен директор или старши треньор. За мен подобни действия единствено дестабилизират футбола ни - днес Левски решава, че няма да се съобрази с дадено наказание, утре може да е някой друг. Нямаме право да позволяваме подобен тревожен прецедент - в крайна сметка БФС е регулаторен орган, а членовете му, участващи в първенствата и турнирите, трябва да се съобразяват с нормативните документи и правилата. Нещо повече - агресията на стадиона е нещо много опасно, което в никакъв случай не трябва да бъде подминавано с лека ръка, неглижирано, най-малкото пък - поощрявано.

- Много хора обаче разтълкуваха решението на Апелативната комисия за смекчаване на наказанието на Левски като проява на слабост или дори страх от страна на БФС след декларацията...

- Вижте - комисиите към БФС са напълно независими и са съставени от изключителни експерти в съответните области; хора с огромен опит и обществен авторитет, със сериозни позиции извън футбола. В този смисъл няма как да се смята, че аз или който и да било от ръководството на БФС влияе или може да повлияе на тези личности и техните решения.

- Тоест - БФС не се страхува от заплахите на Левски?

- БФС се съобразява с всички свои членове, тъй като те изграждат съюза, а ние работим за тях. Това обаче в никакъв случай не значи, че БФС се огъва пред някого, особено когато става дума за заплахи и закани за неподчинение и неспазване на правилата. За всички трябва да е ясно, че следваме устава и нормативните си документи - така ще бъде и занапред, те винаги са важали и важат за всички.

- И все пак не остава ли горчилка у Вас след реакцията от Левски?

- От доста време съм начело на футбола в страната, отговорен съм за всички клубове и съм правил всичко по силите си да помагам и разрешавам проблемите им. Претръпнал съм и знам, че няма ненаказано добро. Случаят с Левски обаче е обиден лично за мен, тъй като това е моят роден клуб, това е клубът на баща ми, сина ми, брат ми. С това приключвам темата.

Апелативната комисия промени наказанието на Левски!

Апелативната комисия промени наказанието на Левски!

Затварят само Сектор "А" на "Герена"

- Декларацията на Левски не е единствената реакция от клуб напоследък - и Лудогорец се оплака от съдиите, Ботев (Пловдив), ЦСКА, Берое и други редовно недоволстват от тенденциозно съдийство. Какъв е коментарът Ви?

- Сами виждате, че и на високо европейско ниво, и с присъствието на ВАР, се допускат грешки - показателно е дербито на Англия между Арсенал и Ливърпул, когато топреферите демонстрираха странни решения. Никой не е застрахован от грешки, но точно затова лично аз поканих световен авторитет като Виктор Касай да поеме нещата в свои ръце. Знаете разликата между личната отговорност и колективната безотговорност - тогава, когато всеки се крие зад другия. Откакто Виктор Касай е на работа при нас, той сам определя нарядите за всеки мач в efbet лига, а колегата му Ринг отговаря за ВАР назначенията. Ако някой смята, че на тези професионалисти може да им се влияе, значи е в дълбока грешка. Впрочем, същото важи и за Младен Кръстаич - на две от най-важните позиции за българския футбол назначихме доказани специалисти от чужбина, защото вярваме в тяхната пълна безпристрастност.

- Лично Вие доволен ли сте от работата на Виктор Касай?

- Както вече казах, грешки винаги ще има, но целта пред Виктор Касай е дългосрочна и касае развитието на българското съдийство както при мъжете, така и при жените. Периодът за реферите е преходен - въведохме системата ВАР, за която платихме над 1,8 милиона евро, отделно се дават възможности на много млади арбитри, изобщо - работи се много за повишаване на нивото. За мен проблемът е другаде - няма как след всеки мач някой президент, треньор или представител на фенска фракция да излиза публично и да громи съдийството.

Това го няма никъде, а грешки има навсякъде. Просто тук БФС е удобна мишена за всички, особено когато трябва да се оправдае неуспех. Затова и гледам да не отдавам голямо значение на различните нападки и на поръчковите статии в медиите - нашата работа е да следваме и налагаме правилата напълно безпристрастно и да развиваме футбола. Правим го заради клубовете, но - както става ясно - и въпреки подобни техни реакции.

- Много реакции има и от страна на екипа на Димитър Бербатов...

Несериозно е да очаквате да коментирам личности, които първо се самопровъзгласяват за кандидати извън кампания, после - за президенти, и които постоянно бълват лъжи и клевети, за да защитят личните си амбиции. Много по-важно е да говорим за онова, което БФС прави, а то въобще не е малко. Сега например ще открием поредния футболен комплекс - във Видин, истинско бижу, инвестицията на футболния съюз е почти половин милион лева. Миналата седмица направихме първа копка на ново съоръжение в Пещера.

Преди по-малко от месец пък лично прерязах лентата на изкуствен терен в Равно поле. Само от 2018-а насам сме реализирали и работим по общо над 25 обекта, а финансирането е по програми на УЕФА и ФИФА, които БФС е спечелил. Това са проекти, чиято цел е да популяризират играта в цялата страна, да дадат възможност на децата да тренират и да играят при перфектни условия, да облекчат местните клубове. Точно затова отказвам да коментирам нелепи нападки - ако това не е работа, кое точно е? Ще ви дам и друг пример - стартирахме общонационална програма за развитие и подготовка на талантливи проектонационали, която само през тази година ще обхване над 250 деца.

На всяко от тях се представя философията за игра в българските национални отбори и съм убеден, че те ще бъдат подготвени да влязат в юношеските ни гарнитури. Всичко това определям като дългосрочна и целенасочена стратегическа работа за развитието на българския футбол. Жалко е, че добрите резултати не са достатъчно пикантни за аудиторията и остават встрани, а челно място се дава на всевъзможни декларации и безпочвени критики.

- Как ще отговорите на твърденията, че БФС единствено строи терени и организира хотели и чартъри за националите?

С факти! Най-важното - БФС администрира 600 мача седмично и се грижи за всички национални гарнитури, което съвсем не е малко! Ето, ще ви споделя и новина - България официално бе одобрена от УЕФА за домакин на престижната образователна програма CFM през следващата година - това е проект на европейската федерация и университета в Лозана, който осигурява допълнителна професионална квалификация на работещите във футбола. Доста от служителите на БФС вече са завършили програмата, а сега ще дадем възможност на представители на клубовете и на всички заинтересовани лица от футболното семейство да кандидатстват за участие.

Тоест - БФС инвестира и в човешки ресурси, а това ще подобри работата на всички нива в системата. Футболът се променя и модернизира постоянно и ние трябва да сме в час - затова и организираме учебни програми с клубовете и представители на общините, които ще бъдат под шапката на новата Академия на БФС. Дори сега експерти от УЕФА са в "Бояна", за да завършим заедно стратегията за развитие на женския футбол.

- През 2023-а Българският футболен съюз ще празнува стогодишен юбилей - какво да очакваме?

В момента работим с доказани специалисти за освежаване на визуалния имидж на федерацията, на националните отбори. Преди около месец дадохме старт и на мащабен проект за дигитализация покрай мобилното приложение за феновете на националните отбори. Тоест - очаквайте БФС да продължи да се модернизира, очаквайте и други партньорства и приятни изненади. Горд съм, че успяваме да вършим всичко това в тази меко казано вражеска обстановка, затова и призовавам за повече спокойствие и уважение един към друг. Представете си какво можем да направим, ако най-накрая бъдем единни в името на футбола!