БФС създаде комисия, която трябва да подготви промените в Наредбата за първенствата и турнирите. Комисията заедно с Професионалната лига трябва да подготви проектодоговор за регламентиране на участието на Лигата в управлението на първенствата. Това реши Изпълкомът на БФС вчера.

Комисията е в състав от осем души, а председател е вицепрезидентът Йордан Лечков. Останалите членове са Гриша Ганчев, Емил Костадинов, Красимир Гергов, Валентин Михов, Борислав Попов, Красин Кръстев и Веселин Маркович.

Валентин Михов е внесъл писмо, в което се описва практика в други държави, където Професионалната лига управлява националните шампионати. Михов е посочил 20 такива страни в Европа, но основно е базирал предложението си на френския опит и начина на разделение на функциите на Френската футболна федерация и Професионалната лига.

Предложение за съкращаване на „А" група на 10 отбора не е било разгледано и най-вероятно ще бъде обсъдено от управата след края на настоящото първенство, обяви новият вицепрезидент на БФС Атанас Фурнаджиев.

Комисията от 8 души трябва да представи до 15 март и условията за лицензиране на отборите от А група. Валентин Михов черпи опит от френското управление на футбола.

Димо Момиров остава председател на Съдийската комисия на БФС, която през пролетния дял ще бъде от седем, а не от девет души. От есенния състав отпаднаха Евгени Георгиев, Недялко Недялков и Георги Виделов, а единственото ново попълнение е Костадин Костадинов от София. Председателят Момиров, заместникът му Костадин Гергинов и Любчо Славчев ще се занимават с ранглистите и с изготвянето на нарядите в професионалния футбол.

Другите четирима членове ще бъдат преки отговорници за реферите в четирите зони - Тодор Мутафов (Варна), Стефан Чакъров (Велико Търново), Костадин Костадинов (София) и Александър Линков (Пловдив). Занапред Съдийската комисия няма да има наблюдател, какъвто беше Христо Порточанов, и ще се отчита само на Изпълкома.

Четирима нови членове влязоха в Апелативната комисия. Това са Атанас Шопов от Софийска градска прокуратура, както и Николай Невенчин, Михаил Статев и Цветан Йосифов. Председател остава военният прокурор генерал Веселин Пенгезов.

Бившият национален селекционер Пламен Марков бе изваден от треньорската комисия и мястото му е заето от Никола Спасов, старши треньор на Черно море (Варна). Емил Костадинов е новият председател на комисията за Детско-юношески футбол, а в нея влиза легендата на Берое (Стара Загора) Петко Петков. Албена Тодорова от Олимпия (София) е нов член на комисията по женски футбол, а д-р Веселин Милев попълва състава на Медицинската комисия.

Рекламният бос Красимир Гергов е новият председател на Медийната комисия, а досегашният такъв Калин Катев слиза една позиция по-надолу. Стилян Шишков- собственик на сайта sportal.bg, също влиза в комисията, както и Иван Такев. Нов председател има Дисциплинарната комисия.

Иван Драшков отстъпва поста на Петко Петков, който работи в Столичната следствена служба. Атанас Фурнаджиев напуска комисията, тъй като е член на Изпълкома. На днешното си заседание Изпълкомът прие протокола от предишното, което се проведе преди две седмици, както и разгледа дневен ред с още пет точки. Не присъстваха Камен Михов, Марин Митев и Йордан Христосков.

Президентът на БФС Борислав Михайлов пък не дойде на пресконференцията след заседанието, тъй като е болен от грип. Емил Костадинов оглави комисията за ДЮШ

„Изискванията за лицензиране на отборите ще бъдат максимално доближени до тези на УЕФА", заяви новият вицепрезидент на БФС Атанас Фурнаджиев. Той бе категоричен, че повече компромиси няма да се правят. Специално внимание ще бъде обърнато на терените в А група. "Ако трябва да пет стадиона ще се играе следващото първенство, но те ще бъдат максимално качествени и близки до европейските изисквания", коментира Фурнаджиев.

„Регистрирането на конгреса и избрания на него нов Изпълком ще бъде направено в срок в Софийския градски съд", гарантира още Фурнаджиев и така отговори на писмото до медиите на бившия член на ИК Христо Порточанов, който заяви, че органът в новия си състав е нелегитимен.

„Има едномесечен срок за заявяване и вписване, няма проблеми. За мене това е несериозен въпрос", завърши Фурнаджиев.

Допинг скандалът в Кипър, където главно действащо лице е българският треньор Едуард Ераносян и реакцията му върху имиджа на българския футбол, не е било обсъдено нито на предишното заседание, нито днес. Според Фурнаджиев обаче такива скандали никога не влияят добре. Той даде положителна оценка на представянето на националния отбор в контролната среща със Швейцария, но призова да се даде спокойствие.