Избраният за нов президент на БФС Димитър Бербатов излезе с обръщение на страницата си във "Фейсбук" - "Р-Еволюцията е тук".

Публикуваме написаното от голмайстор №1 на България без редакторска намеса:

"Стана нещо революционно - зов за промяна, но с глас за обединение!

След като клубовете се организираха и проведоха конгреса, който по Устав и закон е напълно легитимен, на него се освободиха досегашният президент и двата изпълкома. Клубовете гласуваха доверие да ги представлявам и ме избраха за техен президент.

Клубовете, които присъстваха, бяха тези и само тези, които успяха в срок да внесат документите за издигане на делегати. Много от останалите - а те бяха наистина много, не успяха да го направят, защото времето беше малко и хаосът, който БФС създаде, беше пълен. Но клубовете, които присъстваха, представляваха и гласовете на тези, които не успяха.

Казах и преди, и след избора - това не е начинът, по който трябва да се случват нещата, и това ме натъжава. Но когато водиш, понякога трябва да се вземат и трудни решения. Когато волята на клубовете е такава, решението става лесно. Всички бяхме принудени да стигнем дотук след поредица от лъжи и неспазване на Устава и закона и опит конгресът да се отмени по напълно незаконен начин.

Единственото, което всички искаме, е честен и прозрачен обединителен конгрес!

Като избрано ново ръководство трябва първо да бъдем вписани в Търговския регистър и тогава вече може да започнем да работим. И първото нещо, което ще се случи - да свикам конгрес. Конгрес, на който всички клубове да могат да упражнят правото си на глас и да изберат кой да ги представлява!

Да могат да присъстват всички кандидат-президенти, медии. Да бъдат избрани честни хора в комисиите по конгреса и накрая клубовете да си решат кой е най-достойният.

Ще искам среща със спортния министър, за да го уведомя какво стана в НДК, след като стана ясно, че и той е бил там и се е интересувал какво се случва. Мисля, че е напълно нормално ако и от досегашното ръководство на БФС имат претенции какво се случва, също да потърсят среща с него.

Но решението е само едно - обединителен изборен конгрес!

Докато това не се случи, се въртим в омагьосан кръг, от който никой не печели. Всички губим. Футболът губи. Футболната общественост се разделя. Едни аплодират, други критикуват. Едни казват "браво, това е начинът", други казват "не, трябваше до изчакате още".

Бездействието вече трае толкова много години. Колко още? Бездействието ни прави съучастници.

Това не е жажда за власт. Жаждата за власт не е да предложиш 3 мандата за президент на БФС, както направихме и се прие.

Жаждата за власт е да си мислиш, че си вечен и въпреки че никой не те иска, да продължаваш да не искаш да пускаш властта.

Жажда за власт е да се запази зала 3 на НДК, да се платят толкова много пари, да се заключи и да не се допуска никой от клубовете вътре, само и само да няма конгрес.

Жаждата за власт е да лъжеш и отменяш постоянно конгреси. Да се върнеш да управляваш, след като година и половина не си бил там и си подал оставка.

Жаждата за власт е да се подиграваш на собствените си клубове и да не признаваш това, което правят.

И най лошото - жаждата за власт е да се звъни на делегат от конгреса и да се заплашва, че ако не си тръгне, синът му ще бъде отписан от определена футболна академия.

Разчитаме ФИФА и Министерството на спорта да вземат отношение и да се сложи ред - дори със служебно ръководство, за да се свика и организира честен изборен конгрес и да се излезе от тази патова ситуация."