Димитър Бербатов реагира на решението на Софийски градски съд от вчера. Според него едно от делата срещу конгреса на 12 октомври 2021 година не бе разгледано по същество и на практика прекратено.

Той пусна пост в социалните мрежи, с който даде за пример идентичен казус с друга спортна федерация, за което Върховния касационен съд е дало скорошно определение.

СГС прекрати още две дела срещу избора на Борислав Михайлов за президент на БФС

СГС прекрати още две дела срещу избора на Борислав Михайлов за президент на БФС

Легитимността на Борислав Михайлов като законно избран президент на Българския футболен съюз бе препотвърдена

"За съжаление вчерошното решение на СГС да не гледа по същество едно от делата заведени срещу решенията на Конгреса избрал Борислав Михайлов за президент на БФС даде възможност за неверни внушения от страна на някои медии. Медии, които вероятно са били подведени или с материалите си не успяха да изяснят фактическата ситуация", каза Бербатов.

"Най-отговорно заявявам, че вратички в закона, които позволяват да се гледат по същество делата заведени срещу избора на Борислав Михайлов за президент на БФС са само мярка отлагаща във времето и разглеждането на пороците на този конгрес по същество. Аргументите, с които става това са изцяло в разрез с практиката на Върховния касационен съд, до който явно ще се стигне", допълни бившият нападател.

"Най-отговорно заявявам също, че няма влязло в сила съдебно решение, легитимиращо като законно избран президент на БФС по силата на решенията на конгреса на 12.10.2021. Тепърва предстоят разглеждането по същество на този опорочен конгрес. Всичко останало са само спекулации с фактическата ситуация, което не помага, а вреди на българския футбол. Ние няма от какво да се срамуваме и притесняваме, тъй като се борим за доброто на българския футбол и няма да се откажем и ще стигнем до край", каза той във видеообръщение.

Ето какво написаха от екипа на Бербатов в официалната фейсбук страница "Р-Еволюцията е тук":

Изумени сме от лекотата, с която се вземат решения на по-ниските инстанции в съдебната система в България, а именно - не се съобразяват с практиката на Върховния касационен съд. Ето една от причините да имаме бавно правораздаване в България и едва ли не почти всички дела да достигат до последната инстанция.

На практика СГС не разгледа делото за опорочения и манипулиран конгрес на БФС от 12 октомври 2021 г. по същество, а се опитва да прекрати делото на формални основания, които не почиват на закона, Устава на БФС и практиката на Върховния касационен съд.

Опитва се да прекрати делото, защото завелите го клубове "нямали правен интерес", тъй като към настоящия момент не са членове на сдружението. Да напомним, че те са редовни членове към датата на завеждане на делото, а впоследствие са изключени от БФС.

Като пример за абсурдността на последното взето решение публикуваме съвсем скорошно определение на Върховния касационен съд (от септември 2022 г.) по абсолютно идентичен казус, свързан с друга спортна федерация.

"С оглед тълкуването и приложението на чл. 25, ал. 2. 4 от ЗЮЛНЦ в трайната практиката на ВКС, когато с последващо решение на орган на сдружението с нестопанска цел, бъдат изключени ищците като членове на сдружението, този факт не влияе на процесуалната им легитимация, въпреки че е факт, настъпил в хода на процеса. Членовете на сдружението защитават правата си, които са валидно възникнали към момента на вземането на процесното решение, отпадането на членството им в последващ момент, не може да прекрати тези права, които защитават. От членството им към момента на взимане на решенията на Общото събрание произтича и активната им легитимация, която се поддържа именно от възникналите субективни права. В този смисъл доводите на касатора са неоснователни", пише в определението на Върховния касационен съд по абсолютно идентичен случай от преди шест месеца".