Вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев даде специално интервю за БНТ. Фурнаджиев даде мнението си за формата на Първа лига, промените във втория ешелон на родния футбол и промените в футболния живот в страната.

Помислихте ли дали е правилна формулата и форматът на шампионата?

- Форматът е правилен. Това, че на един или друг клуб това не му харесва не значи, че той е грешен. Видяхте, че има интрига и интерес, има и равностойни клубове, както в Първа, така и във Втора лига. Този формат дава възможност на 3 отбора да минат от Втора в Първа лига. Тази квота е абсолютно достатъчна като спортно-техническа възможност. Имаше 2 баража. Това, че отборите не успяха да спечелят промоция е в рамките на феърплея.

Имате ли задължението този формат да се запази 3 години или не?

- Задължителни неща няма. Имаме договор с холандската фирма, който е за 3 години. Това не пречи да се направят промени, ако те са необходими, но ние не считаме, че е необходима промяна. Може би след този 3-годишен период ще помислим, дали последният да не изпада директно.

Имаше ли клубове, които настояваха за смяна на формата?

- Имаше и те бяха основно от Втора лига. Това е свързано с големия брой на отборите, които ще се борят за промоция в елита. От друга страна, това прави предстоящото първенство от втория ешелон по-интересно и атрактивно.

Защо увеличихте отборите от втора лига с още 2?

- След като има отбори, които искат да се развиват и имат лиценз-защо не? Трябва да дадем възможност на повече клубове да влезнат в професионалния футбол.

Забелязвали се оживление във футболния живот у нас в последно време?

- То е видно, надявам се за всички. Не става с магическа пръчка, защото нещата във футбола изискват доста сериозно време, но мисля, че съживяване определено има. Надявам се това да се покаже и в националния отбор.

Това сякаш си личи от факта,че няма нито един отбор с проблеми с лиценза?

- Така е. Виждате, че няма нито един отбор без лиценз. Под една или друга форма започнаха да се намират инвеститори, които да дават средства. Нямаме отбор, който да е под мониторинг, както в миналото.

Какво трябва да говори това на българския фен?

- Трябва да говори, че всичко е изрядно и коректно и то се вижда.

БФС определи съдийската ранглиста за новото първенство

БФС определи съдийската ранглиста за новото първенство

Никола Попов е номер 1, Кабаков втори