Юношата на Левски Борислав Цонев премина в хърватския Интер (Запрешич) от Берое през февруари. Той вече си извоюва титулярното място в новия тим, като отбеляза и първия гол още в дебютния си мач. Цонев бе сред избраниците на селекционера Петър Хубчев за двубоите на националния отбор от Лигата на нациите. Пред "България днес" халфът разкри подробности около трансфера си.

Бориславе, как се стигна до трансфера в Интер (Запрешич)?

- Обади ми се един агент, който работи в Хърватия и България. Той познава пазара. Каза ми за интерес към мен от този отбор. Разговарях с президента и с треньора. Показаха ми уважение и желание да ме привлекат. Мисля, че за мен това ще е крачка напред. Надявам се да съм взел правилното решение.

Много бързо станаха нещата.

- Да, така е. Всичко стана за 2-3 дни. Нямах много време да мисля, тъй като трансферният прозорец затваряше. Доста бързо се случи за мен и всички мои близки.

Имаше ли и други варианти? През зимата се говореше за Левски, за Русия?

- Имах няколко варианта. Дори някои бяха с доста по-добри финансови условия. Взех това решение, за да мога да се развивам. Доста футболисти оттук отиват да играят в Западна Европа. Това е и моята цел. На възраст съм, на която трябва да опитам.

Един от шефовете в Берое - Илко Русев даде интервю, в което обясни, че си отказал да тренираш с отбора, за да те продадат. Така ли е?

- Видях го. Не ми стана никак приятно. Аз се опитах да се свържа в него, но не успях. Имам голямо уважение към цялото ръководство на Берое, към него специално. Това изобщо не е вярно. Не знам откъде му е дошла тази информация. Аз исках да разбера и затова му се обадих. Никога не съм отказвал да тренирам. Имах много проблеми с контузии. Играх на инжекции доста мачове. Тези неща за мой отказ не отговарят на истината. Доста учудващо беше за мен.

Шеф в Берое: Мартин Райнов искаше в Левски, Боби Цонев отказа да тренира с отбора

Шеф в Берое: Мартин Райнов искаше в Левски, Боби Цонев отказа да тренира с отбора

"Нямаше как да ги задържим", заяви Илко Русев

Какъв отбор е Интер (Запрешич)? Прави впечатление, че разчитат на млади играчи.

- Преди да дойда тук, не го бях чувал този отбор. Запознах се, когато пристигнах. Нещата, които предварително ми бяха казани, станаха по същия начин, даже още по-добре. Отборът е доста млад. Клубът се издържа чрез трансфери на млади футболисти. За мен това е добре, тъй като се надявам да поиграя и след това да мога да направя следващата крачка. Отборът не се бори за челните места, но в последните години винаги е в средата на класирането. Не се гонят първите позиции. Целта им е друга - да продават играчи.

Какви са целите през този сезон?

- Последния мач играхме с прекия конкурент за директно оставане в елита. Тук деветият играе бараж за оставане. Преди мача бяхме на четири точки пред тях. Победихме ги и вече сме на седем. Изпреварихме даже още един отбор и сме седми. Няма как да гоним по-предни места, защото отборите на тях са доста напред с точките. Трябва да останем в групата, да играем хубав футбол. Следващият ни мач е с Динамо (Загреб). Най-големият отбор са те.

Вкара първия си гол за отбора. Може ли да се каже, че вече се аклиматизира?

- Не се виждам отстрани и е трудно да кажа. В началото ми беше трудно, тъй като те играят по-различен стил, не познавах момчетата. Първо излизане ми е в чужбина и ми беше малко странно първите една-две седмици. Те имат близък до нашия манталитет и бързо привиквам.

Какво е нивото на първенството в Хърватия? Тук е познат предимно Динамо (Загреб).

- Аз също, преди да дойда, знаех толкова. Още не сме играли с топотборите, откакто съм тук. Срещнахме тези тимове, които са около нас в класирането. Играхме само с Хайдук (Сплит), който е вторият най-добър отбор тук. Гледах няколко мача на другите тимове. Нивото е добро. Горе-долу като в България. Но има няколко по-равностойни отбора. В България има два-три, които са с една-две класи над останалите. Тук само Динамо е напред. Другите са по-равностойни.

Как оценяваш престоя си в Берое?

- Винаги съм давал максимума от себе си. В началото имах проблеми. Не бях играл много. Идвам от Левски и те очакват от мен да направя доста неща. Но аз нямах опит в мъжкия футбол. Имах две тежки операции преди това. Радвам се, че за тези 2,5 години изиграх доста мачове и почерпих опит и рутина. Влязох във форма, тъй като, когато имаш травми, е трудно. Последната година от идването на Александър Томаш отборът се промени. Играе хубав футбол. Когато отборът върви и играчите около теб се представят силно, е нормално и ти да си на по-високо ниво.

През есента направихте добри мачове, но трима основни играчи си тръгнахте. Това ли е причина за срива в играта на отбора?

- Следя ги изкъсо как се представят. Не е приятно как играят в последните мачове. От лятото, когато намерят точните попълнения, пак с философията на Александър Томаш, отборът отново ще си стъпи на краката. Ще играе добър футбол и ще се представя като равен в някои мачове с топтимовете.

Предполагам че се надяваш отново да попаднеш сред избраниците на Петър Хубчев за следващите мачове.

- Да, разбира се. Онзи ден гледах мача с Черна гора. Много исках да победим. И аз като всеки се надявам да играя в националния отбор. Важно е пак да вляза в добра форма и да играя във всички мачове. Другото ще го преценяват вече треньорите.

Как виждаш шансовете ни за класиране на европейското първенство?

- Англия последните две години с младите си играчи е в страхотна форма. Те са изявен фаворит. Ще ни е доста трудно да се съревноваваме с тях. Но другите отбори са напълно равностойни с нас. Някои дори са под нашето ниво. Надявам се с малко късмет и постоянството в представянето, което имаме напоследък, да вземем второто място. Каквото зависи от националния отбор, ще се опитаме да го направим.

Илко Русев: Александър Томаш дава всичко от себе си, Берое продължава борбата за четвъртото място

Шеф в Берое: Александър Томаш дава всичко от себе си, продължаваме борбата за четвъртото място

"Проблемите до голяма степен се дължат на липсата на пет основни футболисти, които бяха част от отбора през първия полусезон"