Шаби Алонсо, за чийто страхотен сезон начело на Байер (Леверкузен) ще се говори още дълго, е убеден, че тепърва има в какво да се подобрява като наставник. Без сериозен опит испанецът осъществи сензацията, надвивайки всички в Бундеслигата и Купата на Германия. Отделно отборът постави нов рекорд от 51 поредни двубоя без загуба, включително и в европейските турнири. Перфектната кампания обаче бе развалена единствено от загубата във финала на Лига Европа. Според него точно онова 0:3 от Аталанта в Дъблин е основа за нещо хубаво.

"Имам усещането - даже съм напълно убеден - че поражението от Аталанта ще ме направи по-добър треньор, отколкото ако бяхме постигнали требъл", сподели Алонсо в интервю за "Си Ен Ен".

"Със сигурност това са мачове, които не забравяш и уроците от които използваш в бъдеще. В момента ме боли (за случилото се - б.р.), но вярвам, че загубата ще се окаже по-полезна за мен. Това е футболът! Със сигурност поражението няма да бъде последното ни".

Бившият халф на Байерн (Мюнхен) твърди, че Бундеслигата заслужава по-голямо уважение в международен мащаб, но и отчита, че това зависи от самите клубове. Той признава, че в началото на изминалата кампания изобщо не си е представял шампионска титла в края.

"В първите няколко кръга имах усещането, че може и да направим силен сезон. Но със сигурност не съм вярвал, че имаме сили да се борим за златните медали - при това до самия край.

В течение на сезона в отбора не си говорехме толкова за серията от двубои без поражение, а по-скоро за резултатите, които постигахме. Предпочитаме да коментираме краткосрочни цели, а не дългосрочни такива. Все пак сме горди от постигнатото, но сега трябва да отделим време, в което да анализираме всичко. Спокоен съм, че вече поставихме основите, върху които да стъпваме занапред. Това ще бъде от значение в бъдеще", завърши Алонсо.