Българският треньор Петър Гайдаров официално бе назначен за треньор на юношеската формация на Байерн до 16 години. Специалистът започва работа в Кампуса от новия сезон. В работата на наставника ще му помага значителен спортно-технически щаб. 

Петър Гайдаров е роден през 1991 година в Пазарджик, където расте до 8-та си година. След това семейството му се премества и живее в Инголщад, където пребивава и в момента. Въпреки че е само на 29 години той има завършени специалности - IT специалист и бизнес мениджър.

От 11 години е футболен треньор. Преди 2 сезона поема отбора на Нюрнберг до 17 години. Работата му при франките е изключително успешна и той попада във фокуса на редица от големите футболни клубове в Германия. В крайна сметка идва предложението на хегемона в страната Байерн (Мюнхен), което той приема. 

Очакванията са скоро Петър Гайдаров да придобие единствения лиценз, който му липсва - UEFA Pro. 

Снимка 527001

Източник: Личен архив

29-годишният специалист даде кратко интервю специално за ТОПСПОРТ: 

Какви са целите, които Байерн ви поставиха? 

- Основната цел, разбира се, е да работя с моя функционален и треньорски екип, за да осигуря възможно най-доброто развитие на всеки отделен играч. С други думи, да координираме изграждането на концептуална работа, с която да се пистигне максимален успех. Точно този максимален успех искам да постигам всеки ден чрез подробна и професионална работа. Да го подобрявам или пренастройвам отново и отново. Ако развитието е налице, тогава резултатите и доброто място в класирането ще дойдат естествено с времето. 

Каква е вашата философия за футбола? 

- Искам топката да се движи бързо и така да се стигне до гол. Фазата на отнемане на топката трябва да бъде възможно най-кратка. Държа отборът ми да стигне бързо до противниковата врата. А смелата и активна защита е в основната на това. Когато топката е в моя отбор, приоритетът е да вкараме възможно най-бързо, но и да имаме добър баланс в защита. Не искам отборът ми да владее топката за неопределено време. Желанието ми е играчите бързо да стигнат до последната третина на игрището и да създават голови положения. С тази идея и философия, смятам, че футболистите развиват най-бързо играта си, а освен това манталитет и атлетизъм. Динамиката във футбола расте постоянно. Играчите стават все по-бързи и по-бързи. Колкото по-добри и бързи решения могат да взимат, толкова по-успешни ще са в крайна сметка. 

Българин пое юношите на Байерн до 16 години

Българин пое юношите на Байерн до 16 години

Вижте кой е той

От кои треньори се учите? 

- Не мога да кажа, че имам любим треньор. Има много различни идеи, личности и рецепти за успех. Намирам много треньори за интересни и се уча от някои от тях. Важно е обаче да имаш собствена идентичност, която да е автентична. Бих казал, че идеята ми за играта е много подобна на тази на Юлиан Нагелсман и Юрген Клоп. 

Какво е нужно, за да стигнеш до един от най-великите клубове като Байерн? 

- Бих казал всичко. Съвременният треньор трябва да има всичко. Абсолютна дисциплина, педантичност, мотивация, лоялност, страст, специализирани познания. Също така и подчертана личност със силни страни в социалните умения, както и съпричасност към играчите. Мисля, че едно от най-важните качества е способността за работа в екип. Всеки треньор е толкова силен, колкото са и обкръжението и играчите му. Ако успеете да свършите добра работа като колектив, всеки ще се възползва от това. 

Бихте ли привлякъл български талант в Байерн? 

- Ако има достатъчно футболни качества, тогава с удоволствие. Доколкото ми е известно, в отбора, който ще водя има българин (б.а. Валентин Йотов, който е част от академията на баварците от 2018 година).