Общото събрание на VIVATEL НБЛ обсъди новата Наредба за сезон 2009/2010. След това УС на БФБаскетбол разгледа и прие предложената Наредба, пише официалният сайт на централата.

Според нея до 30 юни ръководството на лигата ще приема заявки за всички желаещи участие клубове. До тази дата новите клубове трябва да подадат и 5000 лв. вноска за членство в НБЛ.

До 15 юли тези клубове трябва да добавят още 20 000 лв. от необходимата вноска за членство в лигата. До 15 юли е срокът и всички досегашни участници във VIVATEL НБЛ да допълнят внесената през миналия сезон сума до 25 000 лв. след удържането на всички неплатени разходи и глоби, които са им били наложени през сезона.

В Наредбата е заложено условие всички клубове да въведат билети за вход на цена минимум 2 лв.

От следващия сезон ще има задължителна картотека на всички треньори и издаване на треньорски карти. Некартотекиран треньор няма да може да води мач от лигата.

ОС на НБЛ гласува нова процедура за изготвяне на списъка от съдии и дежурните представители, които ще администрират срещите. Той ще бъде определян от Изпълнителния директор на БФБаскетбол, председателя съдийската колегия и главния мениджър на VIVATEL НБЛ.

Предлага се календар на VIVATEL НБЛ, при който шампионатът започва на 17.10. 2009 г. и да завършва на 04.06. 2010 (при евентуални пет срещи от финалната серия). Според предложения календар полуфиналните срещи ще се разминават като дни, за да няма по два мача от тази фаза в един и същи ден. Мачът на звездите ще бъде на 20 декември.

До 1 юли Мениджър Развитие трябва да обяви разширен списък с потенциални национални състезатели до 22-годишна възраст, за които важи правилото да получават минимум 10 мин. игра средно на мач. Ако това правило не бъде спазено, нарушителите ще бъдат глобени с 15 000 лв. за всеки играч.

Управителният съвет на БФБаскетбол определи 29.09. 2009 за дата за Общо събрание на централата. То ще е редовно отчетно, но и изборно за избор на наследници на подалите оставки висши магистрати - двама в УС и един в Арбитражната комисия.

Засега заявки за участие в евротурнирите са подали: шампиона „Лукойл Академик" - в турнира „Юрокъп", „Левски" и „Рилски спортист" за „Еврохолд Балканска лига" и женския „Дунав Еконт" за „Юрокъп".