Старши треньорът на националния отбор на България по баскетбол Росен Барчовски заяви, че би се радвал, ако има възможност да ползва натурализирания американски гард Дий Бост в предстоящите два мача от квалификациите за Европейското първенство през 2025 година.

България ще изиграе две срещи от група F догодина - гостуване на Румъния на 23 февруари и домакинство на Португалия на 26 февруари.

Бост, който обяви оттеглянето си от държавния тим на България след Евробаскет 2022, наскоро разкри, че обмисля да се завърне в състава.

Барчовски обясни пред БТА, че все още не е говорил лично с американския гард, но предстои да го направи.

"Скоро не съм го мислил този въпрос, защото се разделихме съвсем приятелски след Европейското първенство. Ние действаме по процедурата за издаване на българско гражданство на двама играчи на тази позиция. Много са напреднали нещата и предполагам, че до края на януари ще бъдат готови.

Много държах да имаме двама човека, за да имаме избор. Случват се неща като контузии, невъзможност да дойде състезателят или да не го пуснат от клуба му", коментира Росен Барчовски.

"Вървейки тази процедура, съвсем скоро ме информира тийм мениджърът на националния отбор Тодор Колев, че Дий Бост е изявил желание за играе в мачовете през февруари, което се потвърди и от негов разговор с Александър Везенков, когато Олимпиакос играха в Истанбул, а после и в негово интервю.

Аз лично не съм говорил с него, но ще разговарям с него. Радва ме, ако имаме и тази възможност, защото той е много опитен и за тези два мача, за които ще имаме буквално три дни за подготовка е изключително важно да имаме човек, който познава и атмосферата, и отбора.

Но това не отменя бързата работа по процедурата за получаване на българско гражданство от двамата нови играчи", каза националният селекционер.

Колкото до единия от състезателите, които предстои да получат български паспорт - гардът на ЦСКА Брандън Йънг, Барчовски даде подробности за възстановяването му в САЩ. 31-годишният Йънг бе привлечен през лятото от "червените", но се контузи преди началото на сезона.

"На 4 и 6 януари ще играе пробно в тренировъчни мачове, където ще го наблюдава и лекар, защото по думите му се възстановява добре. На 9 януари трябва да се прибере в България, да започне подготовка в отбора и се надявам към края на януари да е на линия", заяви Росен Барчовски.

По темата с възможното включване на Александър Везенков за една от двете срещи на националния отбор през февруари и пътуването на Барчовски до Атина, където наблюдава мач на Олимпиакос, старши треньорът на българския представителен тим коментира:

"Имаме разговор с него и с баща му, Александър Везенков да се включи за втория мач с Португалия. За първия програмата е такава, че няма да може в Румъния. Но, ако е здрав и не възникнат някакви проблеми, имаме уверение, че ще дойде за домакинството на Португалия."

Изненада: Дий Бост обмисля завръщане в националния отбор на България

Изненада: Дий Бост обмисля завръщане в националния отбор на България

Това разкри самият той