Селекционерът на националния ни отбор по баскетбол и заместник-министър на спорта в служебния кабинет Росен Барчовски очаква Александър Везенков да има много добро бъдеще, свързано с НБА.

Според специалиста е въпрос на време голямата звезда на България и Олимпиакос да направи следващата стъпка и да заиграе отвъд океана.

"Аз вече го виждам. Тази година най-вероятно ще изиграе още един сезон в Европа и от следващата очаквам покана от някой от отборите, защото той върви системно нагоре и сега влиза в чудесна възраст през следващите 5-6 години, само да е здрав", заяви Барчовски пред Студио СПРИНТ.

Специалистът ще води България на трето европейско първенство, а преди около месец бе изтеглен и жребият за шампионата, като страната ни попадна в една група с Испания, Русия, Турция, Белгия и Грузия.

Барселона може да върне Марк Гасол в Европа

Барселона може да върне Марк Гасол в Европа

Иска да го събере с брат му Пау

"В началото наистина беше шокиращо за всички, включително за мен и щаба ми. След като после погледнахме другите групи, видяхме, че има една, която може би е малко по-лесна, но лесно няма. В момента не може да се направи анализ, защото промените са много динамични. Чакаме сега жребия за световните квалификации, които стартират през ноември. Там реално ще започне подготовката за следващата година за европейското първенство. Преди това ще имаме и лагер август месец. Нямам никакви притеснения", каза още селекционерът.

Според него класирането на европейското ще даде допълнителен тласък и в предстоящите световни квалификации.

"Импулс със сигурност ще има, самочувствие също и увереност. Това е страшно важно за един отбор. В това съм абсолютно убеден и трябва да се използва, но само самочувствие не е достатъчно. Трябва страшно много работа".

Барчовски коментира и липсата в елита на отбори с традиции като ЦСКА и Академик София:

"Както винаги, се отразява много лошо липсата на ЦСКА. Това е водещ момент въобще в колективните спортове. Когато двата гранда ЦСКА и Левски са силни, те дърпат нивото и интереса напред".