Старши треньорът на националния тим на България по баскетбол за мъже Росен Барчовски заяви, че е горд с отбора за представянето на Европейския шампионат в Тбилиси.

След загубата от Белгия, с която тимът на България отпадна от Евробаскет 2022, Барчовски коментира: "Днес видяхте един уморен отбор срещу един свеж тим. Вчера играхме много труден мач, прибрахме с в хотела в полунощ, а белгийците имаха срещу Турция почти почивен ден. Не е добре единият тим да играе късен мач, а другият - ранен, това е важен детайл, а плюс някаква подкрепата на реферите... Но това беше нормално, очаквахме го."

Жалко! България отстъпи на Белгия и си взе сбогом с Евробаскет 2022

Жалко! България отстъпи на Белгия и си взе сбогом с Евробаскет 2022

"Лъвовете" загубиха от "червените дяволи" със 80:89

"Поздравления за Белгия и треньора им, те играха умно в защита, тичаха много и спряха стрелбата ни от дистанция", добави Барчовски.

"Гордеем се с играта си през целия турнир. Гордея се с отбора и играчите ми, това мога да кажа в момента", каза още селекционерът на България.

Той отправи специални благодарности и към американецът с български паспорт Дий Бост, който приключи кариерата си в националния тим.

Колкото до думите на Чавдар Костов, че също повече няма да играе за националния отбор, Росен Барчовски заяви: "Аз съм изненадан, не толкова за такова решение, той играе доста години, тежко е, но въпреки това може би съм пропуснал да дам съвет, че такива генерални решения не се взимат под емоция. За такова нещо трябва да се изчака два-три дни, човек да си почине. Надявам се това нещо да се промени, защото той може да играе още за националния отбор. При всички положения е време да се появят млади играчи и не бива да се правят някакви генерални изводи."

По повод своето бъдеще и на щаба си, Барчовски коментира: "Щабът ми работи прекрасно, ние сме чудесен екип. За мен важи същото, което казах за Чавдар Костов. Такива решения ще взимам като си почина и на трезва глава."

Чавдар Костов: Това беше последният ми мач за националния отбор

Чавдар Костов: Това беше последният ми мач за националния отбор

"Не ни достигна концентрация, организация, не успяхме да отговорим на тяхното темпо"

Попитан за съдийството на Европейското първенство, особено на последните два мача на България в Тбилиси срещу Грузия и Белгия, Росен Барчовски каза, че не търси оправдания. "Ако говоря с фокус върху съдийството, това ще излезе като оправдание. Но нивото не беше добро, според мен не отговаря на нивото на играчите и отборите, а мисля, че имаше и тенденция и вчера, и днес, а тенденцията е лошо нещо. Да се бърка на такова ниво не е добре. Но, ако бяхме играли по-добре и не бяхме допуснали да стане разлика, може би нямаше да е така. Те ни поведоха и няколко съдийски отсъждания вече бяха капакът."