Българският национален тим по баскетбол за жени заминава днес за Испания за първата си среща от квалификациите за първенството на Стария континент през 2013-та година във Франция. Първият ни мач е в сряда от 21:45 ч. в Мурсия крещу фаворита в групата Испания. В нея са още отборите на Германия, Швеция и Румъния.

На Европейското във Франция през 2013-та година ще играят 16 отбора, като 6 вече са се класирали, а останалите 10 ще минат през квалификациите. От петте групи в квалификациите се класират първите два тима във всяка група.

"Наистина Испания е най-силният отбор в групата - заяви на пресконференция националният селекционер Хосе Мария Бусета. Ние не отиваме в Испания не, за да загубим, но трябва да сме реалисти. Ще се борим за второто място в класирането. Подобрихме много играта си в защита. Ще разчитаме на това и на бързи контраатаки. Най-важното е да играем като отбор, защото това не е индивидуален спорт. Разполагаме с добри състезателки",

От думите на треньора лъха оптимизъм, въпреки че България загуби 7 от 8-те си ксонтролни срещи за подготовката за квалификациите. "Ние сме забравили за турнира в Италия. Контролните мачове са за това, за да изчистим грешките и да се поучим от тях. В следващите мачове показахме израстване. Срещу Аржентина и Гърция играхме по-добре. В Италия резултатите бяха неубедителни, но именно затова са контролните мачове", каза Бусета.

"Направихме най-добрата възможна подготовка. Все още имаме накъде да се развиваме, защото надпреварата е дълга. Важно е да поддържаме добро ниво по време на целия квалификационен турнир. Все още не сме готови на 100 процента, но нещата се подобряват - продължи специалистът. Аз вярвам на този отбор. Много израснахме в последния един месец, имаме самочувствие и имаме шансове да се класираме на европейско първенство".

Бусета благодари на БФБаскетбол, че е предложила най-добрите условия за подготовка както на женския, така и на мъжкия отбор.

Квалификациите при мъжете стартират чак в средата на август, като на в Словения през 2013-та ще играят 24 състава, като 8 вече имат гарантирани места, а 16 ще дойдат от квалификациите. От шестте групи в квалификациите за шампионата ще се класират първите два отбора във всяка група и четири от най-добрите трети в подреждането.