Министърът на младежта и спорта Красен Кралев взе участие в официалното откриване на Деветото европейското първенство по баскетбол на колички Дивизия C, което се провежда от 29 юли до 4 август в столичната зала "Триадица". Турнирът се провежда със съдействието на Министерството на младежта и спорта (ММС). На баскетболния терен освен отбора на България, за който това европейско е дебют на подобен форум, ще излязат и тимовете на Португалия, Ирландия, Чехия, Сърбия, Гърция и Унгария.

Снимка 436428

Източник: ММС

"За мен е огромна чест да открия 9-ото Европейско първенство по баскетбол на колички в група C. За нас е удоволствие да приветстваме в София толкова много мъже с несломим дух и уникални спортни качества. Вие сте най-добрия посланик на спорта и аз вярвам, че това състезание ще допринесе изключително много за популризирането на този спорт, както и да покажем, че баскетболът на колички е достъпен в България", каза министър Кралев и пожела успех на всички участници.

Спортният министър изрази благодарността си към Българска федерация по баскетбол (БФБ) и на нейния президент Георги Глушков за прекрасната организация на първенството и сподели, че през 2020 година страната ни успя да спечели и домакинство на Световно първенство по баскетбол за юноши до 17 години.

Снимка 436427

Източник: ММС

"Искам да благодаря на министр Кралев за съдействието, което оказва през последните няколко години за развитието на нашия спорт. Бих искал да пожелая на всички участници в следващите няколко дни да покажат най-доброто, на което са способни и да оценят всички усилия, които са положени", заяви от своя страна Георги Глушков. Министерството на младежта и спорта подкрепя развитието на баскетбола на колички в България още с въвеждането на новата "Програма за развитие на спорта за хора с увреждания" през 2016 г. Оттогава досега на (БФБ) по Програмата са предоставени 346 000 лв., предимно за провеждане на спортни занимания, организиране на държавни първенства, подготовка и участие на националния отбор в международни състезания и не на последно място - за закупуването на общо 28 спортни инвалидни колички за баскетбол. Благодарение на това, системна подготовка водят 57 лица с различни двигателни увреждания, част от които в новосъздадените 2 баскетболни клуба за хора с увреждания. Осигурени са 6 квалифицирани спортни специалисти, които да работят с лицата по клубовете, а за националния отбор - треньор, лекар, физиотерапевт и други длъжностни лица. През годините общо 7 различни спортни клуба са участвали в проектите на БФБ, за които федерацията ежегодно организира между 3 и 5 турнира в градовете София, Варна и Бургас. За 2019 г. ММС е предоставило на БФБ сумата от 120 000 лева за организиране на прояви от държавния спортен календар, участие в 4 прояви (международни турнири и европейско първенство) от международния спортен календар, подготовка на спортисти с увреждания за участие в проявите от международния спортен календар и за материално-техническо осигуряване. На събитието присъства и спортният директор на Европейската федерация по баскетбол на колички Дирк Косер.

Министър Кралев участва в откриването на Световното първенство по борба за кадети

Министър Кралев участва в откриването на Световното първенство по борба за кадети

"За София е огромна чест да приеме Световното първенство по борба за кадети"