Известният баскетболен наставник Константин Папазов отново е фокусиран в спечелването на всички трофеи в България. Старши-треньорът на Левски Лукойл има голям апетит и за добро представяне в турнира "ФИБА Къп", където днес "сините" ще домакинстват на Киев в столичната зала "Универсиада". Началният час на вълнуващия сблъсък е от 19:00 часа. Ето какво разказа Папазов преди битката с Киев.

Чавдар Костов: Тити Папазов е голям сладкодумец, спечели ме с неговия характер

Чавдар Костов: Тити Папазов е голям сладкодумец, спечели ме с неговия характер

"Доста бързо ме убеди да дойда в Левски-Лукойл"

"Участието в европейските турнири е голям стимул за играчите. Появата и на нов сериозен спонсор е голяма отговорност. Спортът в България има крещяща нужда от подкрепа. Левски като клуб има огромно предимство, заради числеността на своите фенове. Надявам се да останат и те доволни в края на сезона.

Смятам, че сме готови. В добро физическо състояние сме. Като отбор, който не среща проблеми в България, от тази първа загуба в Европа не бяхме много щастливи, особено от начина, по който я допуснахме. Би било притеснително, ако повторим грешките си от Минск. Ние можехме да победим, но вината е в нас, а не в силата на съперника.

Със сигурност, коментирахме го. Това, което трябва да ни успокоява е, че участието в Европа не е самоцел. След задълбочен анализ с господин Златев и господин Стойков, преценихме, че за нас е най-важно да вървем отново шампионската титла там, където ѝ е мястото. Доста болезнено се прие от всички нас, признаваме, че Балкан заслужено спечели, но сега голямата цел е всички трофеи в България и да участие в Европа, от което да не се срамуваме. Това бе лятото. Сега амбицията е по-голяма, искаме да продължим, защото това е лицето на Левски в Европа. Попаднахме в тежка група, но не мога да кажа, че и съперниците спят спокойно, когато трябва да се срещат с нас.

Срещаме най-добрия отбор в Украйна, с много добър специалист за треньор. Но аз вътрешно съм убеден, за 20 години за първи път изживявам година, в която съм спокоен. Макар и да спя кратко, по 3-4 часа, спя спокойно. Това мое вътрешно чувство е на базата на случващото се в тренировъчния процес. Повтарям се, но работя с невероятни момчета, които ме правят щастлив.

Искам момчетата да видят, че едно от най-ценните неща на Европа е опитът. За мен в тези мачове най-важно е да потуша като треньор напрежението. Мотивация трябва срещу отбори като Черноморец и Варна, където най-нормално е да има подценяване и нещо да се случи. Но в Европа трябва да потуша напрежението, което несъмнено е в съзнанието на играчите. Казах, че не виждам какво мога да променя е на база на това, че те наистина дават всичко от себе си. Аз никога не съм обвинявал конкретно играчи и сега, след мача, както винаги съм бил критичен към себе си, видях свои грешки, сбърках в някои ситуации, които е лесно впоследствие да анализираш.

Това, което ми дава увереност е, че силната страна на съперника е нападението, а нашата е защитата. Убеден съм в класата ни в защита и знам, че няма да има грандиозен срив. В Минск допуснахме три детски грешки в края. Важното е да осъзнаем грешките и ако не да ги премахнем, да ги ограничим. Мисля, че играем много добра защита, поне за нашите стандарти, а в Европа също можем да противодействаме. Имаме проблем с нападението, но рядко има отбор, който и в двете фази е еднакво добър.

Единственото, което категорично може да променим в положителна посока е в залата да дойдат хората, които обичат баскетбол, обичат Левски. Няма по-хубаво от това лидери на отбора да са българските играчи. Обръщам се към всички, които обичат баскетбола и Левски, да дойдат, защото тези момчета с поведението си и своята отговорност заслужават да бъдат наградени с присъствието на феновете", завърши пространното со изявление най-успелият български баскетболен треньор.