Амбициозният баскетболен наставник Константин Папазов вдигна първата си шампионска купа със столичния гранд Левски Лукойл. През 2009 година той беше обявен за треньор №1 на България. Специалистът даде интересно интервю пред вестник "Труд", в което засегна темата за подготвяните промени в Закона за хазарта, както и успешно приключилия баскетболен сезон.

Доста пари влизат от спорта от хазартни и лотарийни игри. Как гледате на идеята те да бъдат забранени да рекламират в спорта?

- Световна практика е компаниите за залози да дават пари за спорт. След общините те са вторите, които помагат най-много. И е нормално, защото там е техният бизнес, в самите спортове, където има възвращаемост. Същите тези фирми спонсорират и клубове от Шампионската лига по футбол, най-комерсиалния турнир в света. И ако ние се опитаме да ги забраним това ще е пагубно за българския спорт, който в момента е в тежко състояние.

А държавата не помага ли достатъчно?

- Тя помага с инфраструктура, но не и на клубовете. Вероятно и привържениците на идеята да се забранят подобни игри имат своите аргументи. Затова трябва да се седне на масата и да се изложат всички аргументи "за" и "против" и да се вземе най-доброто решение за спорта.

Имате ли поглед как е в другите страни?

- В Унгария, например, тези компании финансират самите федерации. Да, разбира се трябва да има определени правила и условия как това да се случи. Но и да се използва всяка възможност за подпомагане. Защото подобно крайно решение ще се отрази и на класата на всички спортове, не само на баскетбола. Не си представям как българския спорт ще си запази нивото, ако се лиши, например от 5-10 милиона лева годишно. От конфронтация нямаме нужда. Държавата си има приоритет - образованието, здравеопазването... Спортът и културата са някъде по-назад. И след като има възможност за спонсориране нека да я използваме. Определено това, което променя класата на българския спорт е финансирането.

Как се намират пари за голям отбор?

- Единици са като нашия тим, които имат шанс да ги спонсорира такава голяма компания като "Лукойл". А рекламата само помага на баскетбола. И ще ви дам пример, когато две години бях председател на Националната баскетболна лига.

Тогава само с един разговор с "Ефбет" компанията се съгласи да ни помага. Подходиха с невероятен хъс и желание. И съм сигурен, че финансирането, което ни дадоха тогава надвишаваше многократно, това което те получиха от нас като потенциални клиенти - реклама... Затова смятам, че да се забрани фирмите за залози да рекламират в спорта е твърде крайно. И съм изненадан, че подобни намерения има в страна от Европейския съюз. Всеки краен негативизъм е губещ. Трябва да има добър диалог между едната и другата страна, така че вълкът да остане сит и агнето цяло. Все пак живеем в 21 век, където самаряните са на изчезване. Ето същите тези фирми подпомогнаха световното и европейско първенство по волейбол. Но за съжаление в България първо гледаме приходите, кой колко е взел, но не и колко е дал.

И да ви върна към чисто спортните теми. Вдигнахте купата на НБЛ, какъв сезон изпращате?

- Труден. За 5 месеца сформирахме отбор и ето го резултатът. Постигнахме целта си да станем шампиони и да си осигурим участие в Шампионската лига. Стигнахме финала за Купата на България и спечелихме Балканската лига. Трудно се прави класен отбор за толкова кратко време.

След триумфа споменахте, че сте отбор с най-много българи на терена. Това ли е пътят на българския баскетбол?

- Симбиозата българи и чужденци е сложна. Но когато българите имат такова значимо присъствие то трябва да се отбележи.

От дистанцията на времето как гледате на ексцесиите, които станаха по време на плейофите в зала "Универсиада" - като грешка на клуба или така е трябвало да стане?

- Да, инцидентът е факт. За щастие без сериозни последствия. Отчитаме го като наш пропуск. Надявам се повече да не се повтори. И феновете трябва да са спокойни.

За новия сезон предвиждате ли нови попълнения?

- Нашият отбор си поставя високи цели, спонсорът ни също има големи амбиции, така че нормално е да имаме и по-добра селекция. А тя минава през привличането на чужденци. Но за тях е все още рано да говорим.

Задават се световни квалификации на националния ни отбор. Очакванията ви?

- Имаме и загуби до момента, но отборът играе стабилно, има добра атмосфера. Ние не сме баскетболен гигант. Имаме обаче своите шансове. В квалификациите до момента ни липсваше късмет. Сега ни очакват важни мачове с Исландия, отбор който гостува в Ботевград. Там имаме невероятна публика. После гостуваме на отбора на Чехия, от който загубихме в първия сблъсък. Не е невъзможно.